KPMG, Innopay en Van Doorne partner Holland FinTech

08 december 2014 511

Begin december is Holland Fintech formeel van start gegaan, een kennis- en netwerkcentrum voor wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van fintech. Holland Fintech heeft als doel het stimuleren en accelereren van innovatie binnen de financiële sector door start-ups, grote traditionele organisaties en investeerders samen te brengen. Adviesbureaus KPMG, IBM, Innopay en Van Doorne hebben zich als launching partners verbonden aan het initiatief.

Holland FinTech
De financiële en bankensector staat anno 2014 compleet op z’n kop. In sneltreinvaart moeten organisaties in de sector mee met de stroom van digitalisering en andere technologische ontwikkelingen. Steeds meer organisaties binnen de fintech-sector* gaan samenwerkingsverbanden aan om elkaars expertise ter gebruiken om hun organisatie klaar te stomen voor de nieuwe marktrealiteit. Om hier op in te spelen werd recent Holland Fintech opgericht, een kennis- en netwerkcentrum dat stakeholders binnen de fintech sector, zoals kleine start-ups, traditionele spelers en investeerders samenbrengt door onder meer voor hen evenementen te organiseren. Don Ginsel, oprichter van Holland FinTech over de oprichting: “Holland Fintech werd gelanceerd omdat er vraag is naar een onafhankelijk platform waar organisaties kennis over technologische innovaties kunnen vinden en delen en de spelers kunnen ontmoeten die deze veranderingen aanjagen”.

Holland FineTech

Holland FinTech stelt zich ten doel een spelersveld te creëren om Nederlandse start-ups te ondersteunen bij hun groei. Bovendien worden buitenlandse start-ups en organisaties, die in een verder groeistadium zitten en willen uitbreiden, ondersteund met hun lancering in Nederland of Europa. De focus van Holland FinTech ligt ook op bestaande spelers van zowel grote private organisaties als overheids- en opleidingspartners. Volgens Ginsel is “het delen van kennis en expertise essentieel voor de positionering van Nederland als het centrum van wereldwijde financiële innovatie.”

Lidmaatschap
Bij het platform kunnen organisaties van ieder type zich aansluiten. Leden betalen ieder jaar een vast bedrag, dat oploopt tot maximaal enkele tienduizenden euro’s, afhankelijk van de grootte van de organisatie. Start-ups krijgen een gratis lidmaatschap om “zeker te zijn dat de beste en meest recente technologieën” zich aansluiten bij het netwerk, aldus Ginsel. Holland FinTech verbindt alle uiteenlopende organisaties en stimuleert het delen van expertise tussen de leden.

KPMG - IBM - Innopay - Van Doorne

Vier adviesbureaus hebben zich als launching partner verbonden aan het initiatief: IBM (ICT), KPMG (accountancy en consultancy), Innopay (innovatie) en Van Doorne (legal). Volgens Ginsel laten de bureaus door hun vroege betrokkenheid zien dat ze begrijpen hoe belangrijk samenwerken is, in zijn optiek de “enige manier om een klimaat van open innovatie te creëren die nodig is om echte verandering in de financiële sector teweeg te brengen.” De partners spreken zich uit over hun keuze om zich bij Holland FinTech te voegen.

Volgens Edwin Herrie, partner bij KPMG komen de meeste innovaties binnen de financiële sector van de hand van kleine start-ups, omdat deze zich op één enkele kwestie kunnen richten: “Voor KPMG is het belangrijk om deze start-ups in de fintech sector nauw te volgen om onze bestaande klanten op een betere manier te bedienen. Bovendien willen we contact met deze start-ups in een vroege fase”, aldus Herrie.

Shikko Nijland, managing partner bij Innopay, dat gespecialiseerd is in transactiediensten en digitale identiteit, verwacht dat de Europese markt voor betaaldiensten compleet zal veranderen, zodra nieuwe Europese wetgeving van kracht is. “Dit zorgt voor enorme kansen voor nieuwe spelers. Met de juiste samenwerking van banken en nieuwe spelers, verbonden aan de Holland FinTech gemeenschap, kan Nederland de leiding nemen”, voorspelt Nijland.

Don Ginsel - Edwin Herrie - Shikko Nijland - Arno Voerman

Arno Voerman van advocatenkantoor Van Doorne stelt dat innovatieve bedrijven binnen de financiële sector regelmatig oplopen tegen juridische aspecten van privacy en IT-regelgeving vraagstukken. “Daarom willen we onze kennis en ervaring delen met bedrijven binnen het netwerk.”

* Fintech is een verzamelbegrip voor moderne technologieën binnen de financiële sector.

Nieuws

×