8 finalisten van NRC Live Fintech Impact Award zijn bekend

02 mei 2017 Banken.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De beloftes van FinTech zijn enorm, maar welke bedrijven echte impact hebben is moeilijker te bepalen. NRC Live organiseert de NRC Live Fintech Impact Award om er achter te komen welk FinTech-bedrijf de meeste impact heeft. De acht finalisten zijn inmiddels bekend.

Technologische innovatie zorgt voor snelle veranderingen in de financiële dienstverleningssector. Nieuwe uitdagers die met innovatieve technologie financiële diensten aanbieden, de zogenaamde FinTech-bedrijven of FinTechs, zorgen voor opschudding in de markt. Van alle kanten is er veel aandacht voor de nieuwkomers: klanten omdat zij hopen op spelers die beter voldoen aan hun wensen, banken omdat zij mogelijk buiten spel worden gezet als ze niet reageren en investeerders, omdat de groeikansen en daarmee het rendement onvoorspelbaar groot kunnen zijn.

Maar om impact te hebben op de financiële realiteit is er meer nodig dan alleen technologie. Volgens NRC Live is er ook maatschappelijk draagvlak en naamsbekendheid nodig, en moeten FinTech-bedrijven goed inspelen op de wensen van klanten. Om te achterhalen welke bedrijven dat het beste doen en dus de meeste impact zullen hebben, besloot NRC Live om een nieuwe Award in het leven te roepen: de NRC Live Fintech Impact Award.

Fintech Impact Award 2017

Inmiddels zijn de acht finalisten voor de prijsuitreiking bekendgemaakt. De acht FinTech-bedrijven zijn geselecteerd uit een inschrijfronde, waarin zo’n 40 bedrijven zich hadden opgegeven om kans te maken. Aan de hand van een vragenlijst is bepaald welke bedrijven door gingen naar de finale, waarbij gelet werd op drie criteria: Concept (hoe vernieuwend is het product/de dienst?), Technologie (hoe innovatief is de gebruikte technologie?) en Impact (hoeveel impact heeft het product/de dienst op de markt, consumenten en de maatschappij?). Deze beoordeling werd uitgevoerd in samenwerking met partners Topicus, Knab en Capgemini. 

De acht finalisten zijn:

  • Budgently, een personal finance app die onafhankelijk is van traditionele financiële dienstverleners. Richt zich voornamelijk op Millennials.

  • Bunq, een IT-bedrijf dat online en mobiel bancaire diensten aanbiedt.

  • Dynamic Credit, het bedrijf achter relatief jonge hypotheekverstrekker bijBouwe, die gebruik maakt van technologie om het hypotheekaanvraag-proces te vereenvoudigen.

  • InsureApp, een platform dat klanten verzekeringen laat personaliseren die eenvoudig aan en uit gezet kunnen worden.

Budgently, Bunq, Dynamic Credit, InsureApp, Milestone, Ohpen, Openclaims en Torch

  • Milestone, een dienstverlener die voor professionele investeerders de data van verschillende grote Europese crowdfunding platformen standaardiseert en samenbrengt.

  • Ohpen, aanbieder van business process outsourcing en SaaS-diensten aan banken, verzekeraars en vermogensbeheerders in de vorm van een core banking platform*.

  • Openclaims, een dienstverlener voor verzekeraars die helpt om de hoge schadelast van autoschade te verminderen.

  • Torch, een blockchain experiment van ABN AMRO voor het vastleggen en delen van informatie rondom vastgoedtransacties. 

Tijdens ‘De Fintech-realiteit’, een conferentie die NRC Live organiseert op 11 mei, wordt de winnaar bekend gemaakt. Naast de juryprijs** is er ook een publieksprijs, waarbij consumenten kunnen stemmen op hun favoriete FinTech-bedrijf. Stemmen kan nog tot 10 mei op de site van NRC Live Award.

* Ohpen werd onlangs door Aegon geselecteerd om de administratie van de bankproducten van Aegon en Knab te beheren. 

** De jury bestaat uit financieel journalist Janneke Willemse, FinTech-afgezant Willem Vermeend, Don Ginsel (Oprichter Holland Fintech) en Oscar Kneppers (Oprichter Rockstart).