Viisi: Florius wint prijs voor beste hypotheek van 2016

21 april 2017 Banken.nl 6 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Hypotheekadviseur Viisi heeft op basis van een stemming onder adviseurs en acceptanten Florius uitgeroepen tot de geldverstrekker met de beste hypotheek. MUNT en Obvion behaalden respectievelijk de tweede en derde plek. 

In 2016 was de Nederlandse hypotheekmarkt goed voor een totale omzet van €81 miljard uit 307.000 verkochte hypotheken. Daarmee was 2016 het beste jaar sinds het uitbreken van de financiële crisis. Niet alleen het aantal verkochte hypotheken groeide, maar ook het aantal aanbieders van hypotheekproducten nam het afgelopen jaar toe – een ontwikkeling die volgens De Nederlandsche Bank zorgt voor een verbetering van de stabiliteit in de kredietmarkt. Enkele voorbeelden van nieuwe spelers op de Nederlandse hypotheekmarkt zijn Iqwoon en bijBouwe.

Om een rangorde aan te brengen in het oerwoud van hypotheekverstrekkers besloot Viisi, een hypotheekadviesbureau gericht op hoogopgeleiden, op onderzoek uit te gaan. Viisi opende een stemming onder adviseurs en acceptanten om te achterhalen welke hypotheken het meest gewaardeerd werden in het afgelopen jaar. Daarnaast beoordeelde de financiële dienstverlener producten van de verschillende aanbieders aan de hand van zes objectieve voorwaarden. Beide onderdelen van het onderzoek bepaalden elk 50% van de eindscore van de hypotheekverstrekkers. Viisi co-founder Frank Tukker vertelt: “Viisi doet ieder jaar onderzoek naar de prestaties van hypotheekaanbieders en dit jaar hebben we besloten de resultaten publiek te maken.” 

Beste hypotheek van 2016 kwam van Florius

Florius biedt beste hypotheek

Uit het onderzoek is gebleken dat Florius in 2016 de beste hypotheek aanbood. MUNT Hypotheken en Obvion stonden respectievelijk op de tweede en derde plek. De scores van de drie beste spelers lagen erg dichtbij elkaar, vertelt Tukker, met zelfs maar minieme verschillen in de scores op de zes objectieve voorwaarden. “Het is mooi om te zien dat veel geldverstrekkers goed scoren. Hieruit kunnen we concluderen dat de samenwerking met alle partijen goed verloopt”, aldus Tukker.

MUNT Hypotheken werd begin dit jaar ook al uitgeroepen tot beste Nederlandse geldverstrekker van 2016 op basis van onderzoek van de Nationale Hypotheekbond. Ook in dit onderzoek vormden MUNT Hypotheken, Obvion en Florius samen de top drie best presterende spelers in de branche, maar wel in andere volgorde dan in het onderzoek van Viisi. 

Zes voorwaarden

De zes voorwaarden die Viisi meenam in zijn onderzoek waren Loan to Value, Boetevrij aflossen, Vrije keuze, Standaardvoorwaarden, Vast aanspreekpunt en Doorlooptijden. Een korte toelichting per voorwaarde: 

Loan to Value: Viisi keek in de beoordeling van de hypotheken naar de aanpassing van de hypotheekrente naarmate de Loan to Value (LTV) daalt. LTV – de verhouding van de hypotheekschuld ten opzichte van de marktwaarde van het onderpand – bepaalt voor een groot deel het risico van de hypotheek. Hoe lager de LTV, hoe lager het risico en dus hoe lager de rente zou moeten zijn. “Geldverstrekkers gaan hier heel verschillend mee om”, vertelt Tukker. “De één laat de LTV automatisch dalen, de ander doet dat alleen op verzoek en bij weer een ander is het helemaal niet mogelijk. Geldverstrekkers waar de LTV kan dalen, scoren hoger in de meting.”

Boetevrij aflossen: De tweede voorwaarde is de optie voor ‘boetevrij aflossen’. “Dit is een veelgestelde vraag van klanten aan onze hypotheekadviseurs. Hoe meer er boetevrij kan worden afgelost, hoe hoger een geldverstrekker scoort.” De AFM heeft in maart een nieuwe leidraad gepubliceerd die moet zorgen voor meer duidelijkheid over boetevrij aflossen en boeterentes.

Vrije keuze: Niet bij alle hypotheekverstrekkers zijn klanten vrij in de keuze welke producten ze willen afsluiten bij deze partij. “Bij sommige geldverstrekkers ben je verplicht om naast een hypotheek ook andere producten af te nemen”, vertelt Tukker. “Vaak gaat het dan om een betaalrekening.” Ook deze voorwaarde werd meegenomen in de beoordeling. “Geldverstrekkers bij wie dit niet hoeft, scoren hoger dan geldverstrekkers bij wie het wel moet”, vervolgt Tukker. “Ook zijn er enkele geldverstrekkers die een lagere rente aanbieden aan klanten die bij een bepaalde werkgever werken. Ook zij scoren lager dan geldverstrekkers die niet segmenteren op werkgever.”

Standaardvoorwaarden: De mogelijkheid om af te wijken van de standaardvoorwaarden van een hypotheekverstrekker is de vierde voorwaarde waarop de hypotheken werden beoordeeld. “Natuurlijk is het goed dat die er zijn, zodat klanten de hypotheeklasten ook echt kunnen dragen. Toch kan iemand best kredietwaardig zijn, zonder direct te voldoen aan de specifieke toetsingseisen van een geldverstrekker.”

Loan to Value | Boetevrij aflossen | Vrije keuze | Standaardvoorwaarden | Vast aanspreekpunt | Doorlooptijden

Vast aanspreekpunt: Om communicatieve fouten tegen te gaan en de efficiency van de dienstverlening te vergroten is het van belang dat klanten een vast aanspreekpunt hebben bij hun geldverstrekker. “Om die reden scoren geldverstrekkers met een vast team of een vaste contactpersoon hoger dan geldverstrekkers die dat niet hebben.” 

Doorlooptijden: “Als laatste hebben we ook de snelheid meegenomen. Hoe sneller een geldverstrekker het acceptatieproces afrondt, hoe hoger de score.” 

Ook in 2017 beoordeelt Viisi de hypotheken van de verschillende geldverstrekkers in Nederland. Tukker vertelt: “Voor 2017 zien we nu al verbeteringen ten opzichte van vorig jaar, dus ligt alles weer open.”