Iqwoon betreedt Nederlandse hypotheekmarkt

20 juli 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Opnieuw doet een nieuwe speler intrede op de Nederlandse hypotheekmarkt. Onder het label Iqwoon brengt Blauwtrust Groep (o.a. De Hypotheker en Hypotrust), binnen een halfjaar tijd een bedrag van €800 miljoen naar de markt voor woninghypotheken. Het geld is afkomstig van een niet nader bekend gemaakte Europese financiële instelling.

De afgelopen jaren wordt de Nederlandse hypotheekmarkt steeds drukker. Werd voorheen de Nederlandse markt gedomineerd door de grootbanken, eind vorig jaar dook het gecombineerde marktaandeel van Rabobank, ING en ABN AMRO voor het eerst onder de 50%. Nieuwe regels voor banken zorgen ervoor dat zij minder graag hun geld uitlenen in de vorm van hypotheken, waardoor er ruimte overblijft voor beleggers en andere spelers om te investeren in de hypotheekmarkt. En door de lage rendementen op staatsobligaties maken zij maar al te graag gebruik van de kansen die daar voor hen in het verschiet liggen. Recente voorbeelden van nieuwe spelers zijn onder meer Venn Partners, bijBouwe en Tulp Hypotheken.

iqwoon

Gisteren is opnieuw een nieuwe speler van start gegaan op de Nederlandse markt. Blauwtrust Groep, moederbedrijf van onder meer Hypotrust en adviesketen De Hypotheker, heeft een nieuw label in het leven geroepen: Iqwoon. Via Iqwoon gaat Blauwtrust het komende anderhalf jaar €800 miljoen naar de markt brengen, onder mandaat van een grote Europese belegger. “Het is een Europese financiële instelling van buiten Nederland die onder toezicht van de ECB staat”, zegt Arjan Bons, directeur van Blauwtrust. De naam van de investeerder is niet bekendgemaakt. Hoewel met deze investeerder gestart wordt, geeft Bons aan de komende periode op zoek te gaan naar andere investeerders die onder dezelfde voorwaarden willen instappen in Iqwoon.

Het nieuwe label zal worden geïntroduceerd via Blauwtrust-dochter Hypotrust. Iqwoon is niet de enige hypotheekverstrekker die via Hypotrust werkt, ook het Britse Venn Partners financiert zijn hypotheken via het hypotheekbedrijf. Om zich te onderscheiden van andere aanbieders zet Iqwoon volgens Hypotrust-directeur Michel van den Akker vooral in op flexibiliteit: “De woningmarkt is dynamisch en de huizenkoper verlangt steeds meer maatwerk. Dit vraagt om een hypotheek die hier flexibel en eigentijds op aansluit. Iqwoon is gebaseerd op de door consumenten én hypotheekadviseurs hoogst gewaardeerde productvoorwaarden.”

Zo kunnen hypotheekklanten tot 20% boetevrij aflossen, wordt hun risicoklasse automatisch aangepast, kunnen zij energiebesparende voorzieningen mee laten financieren, en profiteren zij van een flexibele meeneem- en doorgeefregeling.