Nieuwe speler hypotheekmarkt: Tulp Hypotheken

22 maart 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

In mei 2016 komt er weer een nieuwe spelers bij op de Nederlandse hypotheekmarkt. Tulp Hypotheken gaat de concurrentie aan met de grootbanken en het groeiende aantal niet-banken die op de hypotheekmarkt actief zijn.

De Nederlandse hypotheekmarkt heeft in 2015 kunnen profiteren van een aantrekkende woningmarkt, en is met 28% gegroeid naar €62 miljard. Dat bleek begin 2016 uit de hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim. Door strengere regelgeving rondom kapitaalbuffers voor banken is het marktaandeel van de grote drie (ABN AMRO, ING en Rabobank) voor het eerst onder de 50% gedaald. Niet-banken betreden de markt om in te spelen op het afzwakkende marktaandeel van de grootbanken, met als recente voorbeelden Munt Hypotheken (inmiddels op #5 in top 10 verstrekkers met grootste marktaandeel), bijBouwe van Dynamic Credit Mortgages en Venn Partners.

tulp

Tulp Hypotheken
In mei treedt er opnieuw een niet-bancaire speler toe op de Nederlandse hypotheekmarkt. Tulp Hypotheken, een hypotheekverstrekker die gefinancierd wordt door ‘gerenommeerde banken, beleggingsinstellingen en buitenlandse institutionele beleggers’, gaat zich onderscheiden met onder meer een boetevrije aflossing van 25% per jaar. De meeste banken en andere aanbieders bieden een boetevrije aflossing van 10%. Hoewel zij nu meer boetevrije aflossing toestaan dan andere spelers, is 25% volgens Denise Kreft, woordvoerder van Tulp Hypotheken, wel een grens die niet verder moet worden opgeschoven: “Nog meer boetevrij af kunnen lossen klinkt op papier leuk, maar komt in de praktijk nauwelijks voor en zorgt juist voor een hogere rente. De geldverstrekker rekent immers op een bepaald rendement op zijn beschikbaar gestelde kapitaal”, licht Kreft toe in een persbericht.

Het eerste product dat de nieuwe speler op de markt brengt is de Tulp Annuïteit Hypotheek, die zich naast de verruimde aflossingsmogelijkheden onderscheidt van andere soortgelijke producten door zijn scherpe rente. De ambities van Tulp Hypotheken liegen er niet om; voor het einde van 2016 wil Tulp €500 miljoen aan hypotheken hebben verstrekt.