Rabobank en Knab starten crowdfunding samenwerking

07 april 2017 Banken.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Rabobank en online bank Knab hebben een samenwerking gesloten om ondernemers beter te kunnen helpen bij het verkrijgen van financiering. Rabobank gaat voortaan ook ondernemers die bij haar aankloppen voor een lening doorverwijzen naar de mogelijkheid van crowdfunding via Knab Crowdfunding. Het is voor het eerst dat twee banken in Nederland een samenwerking aangaan op crowdfunding gebied.

Voor ondernemers die door hun benodigde financiering niet volledig via bancair krediet kunnen krijgen kan crowdfunding een mogelijke oplossing bieden. Bij deze alternatieve financieringsvorm – een sterk groeiende markt in Nederland – wordt een zogenaamde crowdfundingcampagne opgezet, waarin particulieren wordt gevraagd kleine bedragen (bijvoorbeeld vanaf €100) in het project te investeren. Al deze kleine (micro-)investeringen worden samengebracht tot een grote lening*, waarover rente en aflossing wordt betaald aan de particuliere investeerders.

Crowdfunding samenwerking Rabobank en Knab

Om in te spelen op de groeiende markt sloot de Rabobank in 2013 al partnerships met crowdfundingplatforms CrowdAboutNow en Oneplanetcrowd. Iets minder dan een jaar geleden breidde Rabobank zijn samenwerking met Oneplanetcrowd uit met een kaderovereenkomst, waarin de bank MKB-klanten actief doorverwijst naar het crowdfundingplatform en de alternatieve financieringsvorm aanprijst als een bancair krediet niet de juiste oplossing lijkt voor de behoefte van de ondernemer. Met Collin Crowdfund sloot Rabobank een soortgelijke samenwerking in april 2016. Later werden ook ZIB Crowdfunding en Kapitaal Op Maat toegevoegd aan het crowdfunding netwerk van Rabobank. 

Rabobank en Knab starten crowdfunding samenwerking

Begin deze week (3 april) heeft Rabobank in een gezamenlijk persbericht met Knab de samenwerking aangekondigd met het crowdfundingplatform van de online bank. Knab Crowdfunding wordt door Knab aangeboden in samenwerking met Collin Crowdfund, en werkt op zijn beurt ook samen met crowdfunder Symbid. “Knab biedt zelf geen kredieten aan. Met Knab Crowdfunding biedt Knab particuliere spaarders de mogelijkheid om middels het crowdfunding platform te investeren in MKB-klanten van Rabobank”, legt Frits Drost, commercieel directeur bij Knab uit. “Particulieren kunnen al vanaf 100 euro instappen. Hiermee creëren we een moderne financieringsmogelijkheid en deze vorm levert een fikse marketingwaarde voor de MKB-klanten doordat er een crowdfunding campagne wordt gestart. De samenwerking die we nu met Rabobank aangaan, maakt deze oplossing voor een nog grotere groep ondernemers beschikbaar.”

Eric Saris, directeur Bedrijven van de Rabobank, vult aan: “De Rabobank wil de financiële motor zijn voor ondernemend Nederland door ondernemers te helpen met het vinden van een passende financiering. Daarbij kijken we verder dan alleen onze ‘eigen winkel’ en zoeken de samenwerking met andere financiële partijen om de ondernemer zo goed mogelijk te helpen.”

Eerste successen

In het persbericht waarin de samenwerking wordt aangekondigd, kunnen de twee banken ook meteen melden dat de eerste successen reeds geboekt zijn. Zo geven de twee banken het voorbeeld van de succesvolle gezamenlijke financiering van strandpaviljoen Zuidpier in IJmuiden. “Twee ondernemers hadden financiering nodig voor de overname en verbouwing van het paviljoen. De Rabobank IJmond financierde een deel en de rest werd via klanten van Knab binnen één dag bij elkaar gebracht”, aldus Remko Jansen, business partner Knab Zakelijk. 

* Er zijn verschillende vormen van crowdfunding en niet alle vormen werken met een lening. Andere soorten van crowdfunding bieden bijvoorbeeld aandelen of producten aan in ruil voor de investering van particulieren. Leningen zijn wel veruit de meest gebruikte vorm van crowdfunding.