Knab biedt crowdfunding aan via Knab Crowdfunding

18 mei 2016 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Online bank Knab heeft onlangs zijn dienstaanbod uitgebreid met een nieuwe financieringstak, Knab Crowdfunding. Ondernemers met een financieringsbehoefte tussen de €50.000 en €1 miljoen kunnen bij Knab Crowdfunding terecht, waar vanaf €100 in hun onderneming kan worden geïnvesteerd door klanten van de bank. De nieuwe dienst is ontstaan in samenwerking met platform Collin Crowdfund.

Onder MKB-ondernemingen en startups bestaat vraag naar financiering van groei- of startkapitaal, maar banken kunnen niet altijd aan deze vraag voldoen. De risicovolle investeringen voldoen niet altijd aan de vereisten van banken, waardoor de financieringsbehoefte van deze ondernemers onbeantwoord blijft. Vaak stappen zij daarom tegenwoordig naar alternatieve financiers in de markt, zoals bijvoorbeeld venture capitalists, investeringsmaatschappijen en FinTech-spelers die zakelijke leningen uitgeven. Maar vooral crowdfunding is populair – deze vorm van alternatieve financiering bestaat uit een grote verzameling kleine bedragen die geïnvesteerd worden door particulieren (de ‘crowd’) om zo te voldoen aan de totale financieringsbehoefte.

Knab Crowdfunding

Knab Crowdfunding
Knab heeft besloten deel uit te willen maken van de groeiende Nederlandse markt voor crowdfunding. Om dit te realiseren heeft de online bank onlangs een nieuwe financieringstak gelanceerd, Knab Crowdfunding. Daarmee is Knab de eerste Nederlandse bank die een crowdfundingplatform aanbiedt dat volledig onderdeel is van zijn dienstenpakket, en doet de online bank zijn eerste stap richting MKB-financiering.

René Frijters, oprichter van Knab: “De introductie van Knab Crowdfunding is het ultieme bewijs dat Knab een echte dienstverlener is en geen traditionele bank. We combineren hier de grote behoefte van veel mkb’ers om op een moderne manier aan financiering te komen én de zoektocht van onze klanten naar producten met een potentieel hoger rendement.”

Ondernemers met een financieringsbehoefte tussen €50.000 en €1 miljoen kunnen zich bij Knab Crowdfunding aanmelden. Zij krijgen een persoonlijke Crowdfund Coach toegewezen, die hen helpt om hun aanvraag zo goed mogelijk vorm te geven. Vervolgens wordt de aanvraag beoordeeld, en na goedkeuring gepubliceerd. Naar verwachting worden binnen twee maanden de eerste goedgekeurde projecten op de website van Knab geplaatst. De circa 100.000 klanten van de online bank kunnen dan vanaf €100 in de projecten investeren. Zo kunnen zij volgens Frijters op een goede manier hun risico’s spreiden.

Frijters: “Het mooie voor de ondernemer is dat hij of zij aan de ene kant zijn groeiplannen snel en gedegen kan financieren en tegelijkertijd in de markt test of er behoefte is aan - en vertrouwen in - dat project.” Om Knab Crowdfunding mogelijk te maken, werkt Knab samen met crowdfunding platform Collin Crowdfund*. Het succesvolle platform heeft sinds zijn oprichting in 2014 al ruim €30 miljoen aan financiering opgebracht voor zo’n 170 projecten.

Frijters over de keuze voor Collin Crowdfund als partner: “We hebben voor deze samenwerking gekozen vanwege hun professionele aanpak en ijzersterke trackrecord. Bovendien passen we qua DNA goed bij elkaar. We willen echt het beste voor de klant en we gaan daar allebei ver in.” Jeroen ter Huurne, CEO van Collin Crowdfund, vult aan: “Onze Crowdfund Coaches beschikken over de benodigde ervaring en expertise om ondernemers snel en gedegen te begeleiden bij de realisatie van hun ambities. Met als resultaat dat niet alleen de ondernemers maar ook de investeerders daar beter van worden. Zo voorzien we samen met Knab in een mooi product in het belang van de klant.”

* Onlangs kondigde ook Rabobank aan een samenwerking met Collin Crowdfund te zijn gestart. In tegenstelling tot Knab, verwijst Rabobank ondernemers vooral door naar het platform, en biedt de alternatieve financiering niet zelf aan.