Rabobank werkt samen met crowdfundingplatforms

02 mei 2016 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Rabobank heeft vorige week een kaderovereenkomst gesloten met crowdfundingplatforms Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd. Ondernemers die bij de bank komen voor financiering, worden vanaf nu ook gewezen op de mogelijkheden van crowdfunding als alternatief of aanvulling voor bancair krediet. Zo wil de Rabobank ondernemers altijd kunnen helpen bij hun financieringsbehoefte, ook als de bank zelf geen krediet wil afgeven.

De afgelopen jaren maakt de markt voor crowdfunding in Nederland een explosieve groei door. Voor een periode van vijf jaar is het totaal via crowdfunding gefinancierde bedrag jaar op jaar verdubbeld, naar een totaal van €128 miljoen in 2015. Deze financiering – waarbij particuliere investeerders soms al bedragen vanaf €10 kunnen investeren in bedrijven – vindt veelal plaats via online crowdfundingplatforms, waar bedrijven en investeerders samenkomen en financiering wordt opgehaald voor de pitches van de bedrijven. In Nederland zijn er zo’n 140 platforms actief, waarvan er 40 werken op basis van zakelijke leningen*. 

Crowdfunding

Om in te spelen op de groeiende markt sloot de Rabobank in 2013 al partnerships met crowdfundingplatforms CrowdAboutNow en Oneplanetcrowd. Inmiddels is de markt verder gegroeid en heeft de Rabobank besloten zijn samenwerking met de alternatieve markt voor bedrijfsfinanciering verder uit te breiden. Vorige week heeft de bank een kaderovereenkomst gesloten met Oneplanetcrowd en Collin Crowdfund, twee vooraanstaande Nederlandse platforms. 

Oneplanetcrowd, die in december 2015 ook al een samenwerking met ASN Bank afsloot, richt zich op MKB-ondernemingen met een duurzame en sociaal- maatschappelijke impact. Ook projecten voor duurzame energie kunnen bij het platform aankloppen voor financiering via crowdfunding. Het platform is actief in Nederland en Duitsland, en is de grootste duurzame crowdfundingspeler in ons land.

Collin Crowdfund richt zich eveneens op het MKB. Bedrijven kunnen via het platform financieringsaanvragen indienen van €50.000 tot €2,5 miljoen waarop investeerders geld kunnen beleggen met een minimaal inlegbedrag van €500. Daarnaast bieden de ruim 30 Crowdfund Coaches van Collin ondersteuning aan de ondernemers tijdens het financieringsproces.

Doorverwijzen
De gesloten kaderovereenkomst komt er op neer dat wanneer een ondernemer geen of slechts deels bancair krediet kan krijgen bij de Rabobank, hij of zij wordt doorverwezen naar een van de twee crowdfundingplatforms. De ondernemer kiest dan zelf of crowdfunding past bij zijn of haar financieringsbehoefte. “De Rabobank wil de financiële motor zijn voor ondernemend Nederland door ondernemers te helpen met het vinden van passende financiering voor hun plannen”, aldus Eric Saris, directeur Bedrijven van de Rabobank. Hij licht verder toe: “Daarvoor kijken we verder dan alleen onze ‘eigen winkel’ en zoeken we samenwerking met andere financiële partijen. Deze twee crowdfunding-partners zijn sterk gericht op het MKB. Dankzij deze unieke samenwerking gaan we ondernemers, voor wie crowdfunding passend kan zijn, beter en sneller helpen met het rondkrijgen van hun financiering.”

Rabobank - Oneplanetcrowd - Collin Crowdfund

Jeroen ter Huurne, algemeen directeur van Collin Crowdfund vult aan: “Cofinanciering kan voor veel MKB’ers een mooie oplossing bieden. Vooral groeifinancieringen passen goed bij Collin. Voeg daarbij de marketingkracht die crowdfinance met zich meebrengt en er ontstaat een prachtig product om de ambities van ondernemers te realiseren.”

Ook Maarten de Jong, algemeen directeur van Oneplanetcrowd, benadrukt de marketingwaarde die crowdfunding oplevert: “De kracht van crowdfunding is dat het naast financiering grote marketingwaarde oplevert onder meer doordat de ondernemer een groep betrokken ambassadeurs, de ‘crowd’, aan zich bindt. Dit versterkt de commerciële positie van een bedrijf, wat een belangrijk voordeel is voor het aantrekken van bankfinanciering.” Hij geeft aan “verheugd” te zijn over de samenwerking, waarvan “duurzame en sociale ondernemers en energieprojectontwikkelaars zullen profiteren bij het realiseren van start- en groeikapitaal.”

Over zes maanden evalueren de Rabobank en de crowdfundingplatforms de gemaakte afspraken. Waar nodig worden op dit moment de afspraken aangepast.

* Crowdfunding kan ook plaatsvinden op basis van donatie of in ruil voor een product. Bij beide vormen wordt het geïnvesteerde bedrag niet aan de investeerder terugbetaald.