De zeven winnaars van The Dutch Blockchain Hackathon

22 februari 2017 Banken.nl 3 min. leestijd

Ben2, Nest-Egg, ToBlockchain, Zissou, Social Fabric, Refugee E-dentity en gemeente Zuidhorn hebben The Dutch Blockchain Hackathon gewonnen. ING en Deloitte, en financiële toezichthouders AFM en DNB waren aan het evenement verbonden als partner.

In het weekend van 11 en 12 februari 2017 vond de grootste blockchain hackathon ooit plaats. The Dutch Blockchain Hackathon in Groningen telde zo’n 400-500 deelnemers uit meer dan 10 landen en verbonden aan meer dan 50 organisaties. In 48 uur werden 55 teams uitgedaagd om een op blockchain technologie gebaseerde oplossing te bouwen voor een van de vijf tracks: ‘digital identity’, ‘re-inventing government’, ‘international trade and business’, ‘the future of pensions’ en ‘energy transition’. Het evenement werd georganiseerd door DutchChain, een softwarebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van op blockchain gebaseerde applicaties en oplossingen.

De teams werkten 48 uur achter elkaar om hun ideeën uit te werken en een van de geldprijzen te bemachtigen voor het verder ontwikkelen van hun oplossing. “Deze mensen gaan de samenleving veranderen”, stelde Rutger van Zuidam, oprichter van DutchChain. Per track werd €10.000 uitgereikt, waarmee de totale prijzenpot op €50.000 uitkwam. Om het evenement te realiseren werkte DutchChain samen met tientallen partners, onder wie ook ING als Strategic Partner, Deloitte als Consulting Partner en Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank als Regulation Partners. Experts van deze en andere bedrijven liepen rond tijdens het evenement om de deelnemers bij te staan met advies en expertise. Blockchain experts van ING verzorgden daarnaast verschillende masterclasses over blockchain gerelateerde onderwerpen.

De winnaars van The Dutch Blockchain Hackathon zijn:

The future of pensions: Ben2 en Nest-Egg hebben een oplossing ontwikkeld die verschillende administratieve obstakels wegneemt en die klanten de mogelijkheid geeft om makkelijker spaargeld te gebruiken om hun pensioen aan te vullen.

Energy transition: ToBlockchain maakte gebruik van distributed ledger technologie om peer-to-peer handel mogelijk te maken in de energiemarkt.

International trade and entrepreneurship: Zissou heeft een oplossing ontwikkeld die helpt om vertrouwensproblemen tussen freelancers en hun opdrachtgevers weg te nemen.

Identity: Zowel Social Fabric als Refugee E-dentity hebben de potentie om bij te dragen aan het oplossen van het identificatieprobleem rondom vluchtelingen.

Re-inventing government: Het team van de gemeente Zuidhorn wint deze track met een oplossing die lokale overheden helpt om effectievere beslissingen te maken.

Cash me if you can!

Naast de vijf tracks organiseerde ING een aparte hackwedstrijd tijdens het evenement. Onder de naam ‘Cash me if you can’ werden deelnemers aan de Hackathon uitgedaagd om een kwetsbaarheid te vinden in een door ING opgezette blockchain. Het eerste team dat deze kwetsbaarheid wist te benutten om alle ‘ether’ in de blockchain te stelen, kreeg een gratis workshop aangeboden verzorgd door innovatiecoaches van ING in het ING Customer Experience Center in Amsterdam. De winst ging naar het team B9 Labs, die in iets minder dan een uur de ING-blockchain wist te kraken.