DNB: Groei van Nederlandse hypotheekschuld neemt af

28 januari 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Het afgelopen jaar is de Nederlandse hypotheekschuld minder hard gegroeid. In november was de hypotheekportefeuille van banken zelfs kleiner dan de maand ervoor. De totale Nederlandse hypotheekschuld is in november per saldo met ruim €160 miljoen gedaald. Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Op jaarbasis groeide de hypotheekportefeuille van de bankensector in november en december nog steeds met ongeveer 1,5%. Dit is echter wel een halvering ten opzichte van een jaar ervoor. De groei van de hypotheekportefeuille in december is volgens de banken toe te schrijven aan de toename van de hypotheekverstrekking doordat huishoudens anticipeerden op de nieuwe wet- en regelgeving.

Daling hypotheekportefeuille kent meerdere oorzaken

De terugloop in de groei van het aantal verstrekte hypotheken kent meerdere oorzaken. De sombere situatie op de huizenmarkt en de zwakke economische omstandigheden hebben tot een afnemende vraag voor hypothecaire krediet geleid. Daarnaast hebben banken hun voorwaarden waaronder nieuwe kredieten worden verstrekt aangescherpt en is de aandacht voor het naleven van de bestaande en nieuwe regels ten aanzien van het verstrekken van hypothecair krediet toegenomen.

Onderstaande grafiek van DNB laat een afname zien van de groei van de Nederlandse hypotheekportefeuille.

DNB - Groei hypotheekschuld