InsingerGilissen nieuwe naam na fusie private banks

04 januari 2017 Banken.nl 3 min. leestijd

De private banks Insinger de Beaufort en Theodoor Gilissen zullen worden samengevoegd tot de fusiebank InsingerGilissen. De overname van Insinger de Beaufort door het moederbedrijf van Theodoor Gilissen, KBL European Private Bankers, werd in april 2016 aangekondigd en de integratie zal naar verwachting medio 2017 worden afgerond.

Theodoor Gilissen werd in 1881 opgericht en telt ruim tweehonderd medewerkers. De private bank heeft kantoren in Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Groningen en Rotterdam en heeft een vermogen van ruim €12 miljard onder beheer. Theodoor Gilissen is een dochterbedrijf van KBL European Private Bankers (KBL EPB), een private banking groep uit Luxemburg, die sinds 2011 in eigendom is van het vorstenhuis van Qatar.

Insinger de Beaufort was voorheen onderdeel van BNP Paribas. De private bank is met een beheerd vermogen van €10 miljard iets kleiner dan Theodoor Gilissen, maar heeft een groter personeelsbestand – circa 230 werknemers. Insinger de Beaufort heeft vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Den Haag en Londen en heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1779.

In april 2016 werd aangekondigd dat KBL EPB private bank Insinger de Beaufort zou overnemen van BNP Paribas. Dat KBL EPB samen met dochter Theodoor Gilissen op overnamepad was, werd al bekend in begin 2014. Insinger de Beaufort zou na de overname worden samengevoegd met Theodoor Gilissen, waardoor één grotere private bank zou ontstaan. Inmiddels is de overname een feit en kan de integratie van de twee private banks van start gaan.

Begin januari 2017 werd de naam bekend gemaakt die het fusiebedrijf zal gaan dragen nadat de integratie is afgerond. Na de samenvoeging – die naar verwachting medio 2017 zal zijn afgerond – zal het fusiebedrijf InsingerGilissen gaan heten. De bank zal onder leiding komen te staan van Peter Sieradzki, de huidige CEO van Insinger de Beaufort, terwijl Tanja Nagel, CEO van Theodoor Gilissen wordt aangesteld als commissaris.

Voordat de fusie een feit wordt, moeten er nog een aantal zaken gebeuren. De fusieplannen moeten worden goedgekeurd door de toezichthouders en de ondernemingsraden, er moet een nieuw sociaal plan komen, de arbeidsvoorwaarden moeten worden gelijkgetrokken en het fusiebedrijf zal zijn intrek nemen in het pand van Insinger de Beaufort aan de Herengracht in Amsterdam.

Rondom het sociale plan bestaat nog enkele onenigheid. De wensen van de vakbonden liggen relatief ver van de wensen van het bankbedrijf, meldt het FD. FNV zou zich onder meer zorgen maken over een groot banenverlies door het verdwijnen van dubbele functies.

Private banking overnames
In het private banking segment hebben zich de afgelopen periode meerdere overnames en fusies voltrokken. Een toename van de kosten voor het voldoen aan wet- en regelgeving levert een druk op de marges, die heeft geleid tot een consolidatieslag in het segment. Twee voorbeelden van de afgelopen twee jaar zijn de overname van Oyens & Van Eeghen door Ackermans & van Haaren en de aankoop van Staalbankiers door Van Lanschot.