Ackermans & van Haaren koopt Oyens & Van Eeghen

14 juli 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De ruim 200-jaar oude Nederlandse vermogensbeheerder Oyens & Van Eeghen is overgenomen door Ackermans & van Haaren, een Belgische investeringsmaatschappij. De Nederlandse private bank zal zijn naam behouden en wordt bij Bank Delen gevoegd, tevens onderdeel van de Belgische investeerder.

Oyens & Van Eeghen werd in 1797 opgericht als de bank Joukes & Oyens. In 1969 veranderde de naam in Oyens & Van Eeghen na een verzameling fusies en overnames onder andere met handelshuis Van Eeghen & Co. Met zijn ruim twee honderd jaar is het een van de oudste Nederlandse financiële instellingen. In 2014 besloot het bestuur van Oyens & Van Eeghen om zijn bankvergunning in te leveren en verder te gaan als vermogensbeheerder en beleggingsonderneming. Anno 2015 beheert het bedrijf zo'n €3,3 miljard.

Belgische Bank Delen

De Belgische private bank Bank Delen is in 1936 opgericht als een effectenhandelaar en beursmakelaar, maar houdt zich anno 2015 reeds zo’n 30 jaar bezig met het beheren van particulier vermogen. Naast thuismarkt België bezit de bank ook kantoren in Zwitserland, Luxemburg, en heeft sinds 2011 een meerderheidsbelang in JM Finn & Co uit het Verenigd Koninkrijk. Bank Delen, met een beheerd vermogen van ongeveer €36 miljard, is in handen van investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren.

Ackermans & Van Haren koopt Oyens & Van Eeghen

Overname

Bank Delen heeft eerder deze maand een overnameovereenkomst getekend voor Oyens & Van Eeghen. Pim Baljet, CEO en managing partner bij de Nederlandse vermogensbeheerder geeft aan dat de overname vooral in gang is gezet vanwege de schaalvoordelen die de Belgische koper biedt. Volgens de CEO moet Oyens – die ook na de overname blijft opereren onder dezelfde naam – investeren in IT en technologie om toekomstbestendig te worden en loopt Bank Delen op dat vlak op hen vooruit. Financiële details van de overname zijn niet vrijgegeven.

Voor Bank Delen en investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren biedt de overname een ingang in de Nederlandse markt. Volgens CEO Paul de Winter betreft het een strategische stap voor de lange termijn. De Belgische eigenaar verwacht geen quick wins uit de overname te halen, maar gaat investeren in nieuw personeel voor Oyens & Van Eeghen en wil de vermogensbeheerder laten groeien. De Winter vindt het belangrijk dat het huidige management van Oyens aanblijft. Naar eigen zeggen zou de overname niet zijn doorgegaan als de leiding van de financiële instelling het zelf niet meer zag zitten.