Nieuwe directie en strategie voor Oyens & Van Eeghen

30 mei 2017 Banken.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Vermogensbeheerder Oyens & Van Eeghen heeft Frederik Kalff en Vanessa Geudens aangesteld als nieuwe directieleden. Frederik Baert is aangesteld als nieuwe directievoorzitter, een functie die hij overneemt van Pim Baljet, terwijl Geudens de CFO en COO taken op zich neemt als opvolger van huidig CFO Eric Lechien. Met de verjonging van zijn directie luidt Oyens & Van Eeghen tevens een nieuwe fase in zijn strategie in.

Oyens & Van Eeghen is een van de oudste financiële dienstverleners van Nederland. De vermogensbeheerder uit Amsterdam, die in 2014 zijn bankvergunning inleverde, werd in 1797 opgericht als een gespecialiseerde bank voor ondernemende families. Het bedrijf is door de jaren heen meerdere keren van handen gewisseld, met onder meer in 1974 een overname door Slavenburg’s bank en de overname door IMC Group in 2006. In 2015 werd Oyens & Van Eeghen verkocht aan Ackermans & van Haaren en met merkbehoud samengevoegd met het Belgische Delen Private Bank.

Sterke groei en hoge ambities

“De afgelopen jaren was Oyens & Van Eeghen een van de sterkst groeiende spelers in de Nederlandse vermogensbeheermarkt”, aldus huidige directievoorzitter Pim Baljet, die vervolgt “met de effectuering van de overname door Delen Private Bank vorig jaar, heeft Oyens & Van Eeghen zich gepositioneerd voor een prominente rol in de Nederlandse markt.” De komende jaren wil de vermogensbeheerder een top vijf-positie realiseren in de Nederlandse financiële dienstverlening, achter de grootbanken en Van Lanschot. Een ambitieuze doelstelling – volgens het FD heeft Oyens & Van Eeghen momenteel een beheerd vermogen van €1,2 miljard, terwijl het voor een top vijf-positie fusiebank Insinger Gilissen voorbij moet (minstens €10 miljard beheerd vermogen).

Frederik Baert, Pim Baljet en Frederik Kalff

Om dit te realiseren zal Oyens & Van Eeghen dezelfde strategie hanteren als haar Belgische moederbedrijf de afgelopen jaren heeft gebruikt voor de uitbreiding van Delen Private Bank. In België heeft Delen de afgelopen jaren een sterke groei gerealiseerd door passende kleine overnames te doen. Delen beschikt nu over een beheerd vermogen van €40 miljard in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Met een core tier 1-ratio van ruim 29% beschikt het Belgische moederbedrijf over een aanzienlijke oorlogskas om overnames mee te bekostigen.

Nieuwe directie

Voor het uitvoeren van de nieuwe strategie was volgens Oyens & Van Eeghen een verjonging van de directie nodig. Frederik Baert (43) is per 1 juni aangesteld als de nieuwe directievoorzitter van de vermogensbeheerder en volgt Baljet (60) op. Baert vormde reeds enige tijd samen met Baljet en CFO Eric Lechien de directie van Oyens & Van Eeghen. Daarvoor bekleedde hij diverse functies bij BNP Paribas Fortis. Ondanks dat Baljet aftreedt als voorzitter blijft hij actief binnen het bedrijf en zal zich volledig gaan toeleggen op het relatiebeheer van de vermogensbeheerder evenals het identificeren van mogelijke doelwitten voor overnames of strategische samenwerkingen.

Naast de benoeming van een jongere voorzitter, wordt de directie verder voorzien van jong bloed met de aanstellingen van Frederik Kalff en Vanessa Geudens. Kalff trad in 2010 in dienst bij Oyens & Van Eeghen en is momenteel directeur relatiebeheer. Hij werkte hiervoor bij Zwitserse vermogensbeheerder Lombard Odier & Cie. Geudens werkt sinds 2007 voor Delen Private Bank en werkte daarvoor onder meer bij PwC als Auditor. Zij zal als nieuw directielid verantwoordelijk zijn voor de CFO en COO taken met onder meer de portefeuilles IT, Risk en financiën. Eric Lechien, de huidige CFO, neemt afstand van deze functie en wordt lid van de Raad van Commissarissen*.

Frederik Baert over de nieuwe richting: “Onze gezamenlijke propositie kenmerkt zich door sterke focus op en specialisatie in vermogensbeheer en fiduciaire dienstverlening die we combineren met een gedegen beleggingsbeleid waarbij individuele doelstellingen altijd het uitgangspunt zijn. We realiseren hiermee de best mogelijke risico-rendementsverhouding voor onze cliënten. Onze gecombineerde omvang staat toe verder te investeren in personele uitbreiding en IT-systemen waarbij klanten kunnen profiteren van de door de Delen Groep reeds bereikte schaal.” 

Kalff voegt toe: “Door ons samengaan met Delen Private Bank zijn we als geen ander in staat het hoofd te bieden aan de digitalisering van ons vakgebied. Dit is vooral vereist door onze jonge ondernemende klanten. Dat betekent niet dat Oyens & Van Eeghen een online dienstverlener zal worden; IT blijft voor ons een ondersteunend element. We streven naar de juiste balans tussen technologische en persoonlijke dienstverlening.”

* Naast Lechien bestaat de RvC van Oyens & Van Eeghen uit: Jan Suykens (voorzitter), Sake Wijma (vicevoorzitter), Jacques Delen, Paul De Winter en Filips De Ferm.