BNP doet Insinger de Beaufort deels van de hand

10 januari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De Franse grootaandeelhouder BNP Paribas heeft besloten afstand te doen van een deel van zijn belang in vermogensbank Insinger de Beaufort (IdB). Vijf jaar geleden werd Insinger de Beaufort, die zich in 2013 in de top 3 van beste private banken mocht scharen, door een grootschalige deal door BNP ingelijfd. Nu stoot de van origine Parijse bank zo’n 12% van zijn aandelen weer af, zodat deze worden teruggebracht tot 51%.

Aflopende calloptie

Afgelopen jaar had BNP volgens ingewijden de mogelijkheid om ook de overige 37% van de aandelen van Insinger over te nemen. Daar zag het toen van af. Vanuit de Luxemburgse beurs, waar IdB Holdings genoteerd is, werd bekend dat de Fransen nu pas op de plaats maken, waardoor Insinger zijn belang in bezit houdt.  

Insinger is geoorloofd zijn deel naar een gereguleerde beurs te brengen, doordat BNP de calloptie werkeloos heeft laten aflopen. Volgens het contract tussen beide partijen moeten de Fransen ook aandelen inbrengen, zodat 49% van de aandelen beursgenoteerd is. Hierdoor daalt het belang van BNP naar circa 51%.

Insinger De Beaufort

Wegvallen belangrijke inkomstenbron

Het is duidelijk dat private banks in Nederland een zware periode doormaken. Een extra klap kregen de vermogensbanken met het wegvallen van de belangrijkste inkomstenbron. Vanaf dit jaar  mogen private banks net als andere vermogensbeheerders geen provisies meer ontvangen van fondshuizen voor het aanbieden van beleggingsfondsen. Bovendien lopen de inkomsten uit transacties terug.

Marginale winst

Sinds de overname door BNP is Insinger er niet in geslaagd ‘een drijvende kracht te zijn achter de florerende Nederlandse en Britse offshoremarkt’. Buitenlandse activiteiten, waaronder die in het Verenigd Koninkrijk en Italië, zijn reeds afgebouwd. Uit recente resultaten blijkt dat de Nederlandse vermogensbeheerder in de eerste helft van 2013 een winst boekte van €0,4 miljoen.

KBL op de loer

Eerder schreef Banken.nl al over de koopwoede van KBL European Private Bankers, waar Theodoor Gilissen onderdeel van is. Mogelijk valt Insinger in handen van de Luxemburgse bankengroep.