Kritiek op uitbetaling dividend door ABN AMRO

22 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO maakte bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers bekend dat de bank een interim-dividend van €150 miljoen uitbetaalt aan de Nederlandse overheid. Volgens financieel deskundigen is het raadzamer om het dividend te gebruiken voor de versteviging van de kapitaalbasis van de bank.

Uitkering dividend niet in lijn met eerdere signalen Dijsselbloem

Oud-DNB directeur Lex Hoogduin noemt, tegenover de Telegraaf, de winstuitkering aan de overheid “merkwaardig”. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil dat de banken hun eigen vermogen verhogen tot minstens 4% van het balanstotaal. ABN AMRO heeft dat nog niet bereikt. Hoogduin vindt het om die reden logisch als de bank alle winst gebruikt om de kapitaalpositie sterker te maken. “Ik dacht toch dat Dijsselbloem in Brussel wilde pleiten voor hogere kapitaalratio’s”, aldus Hoogduin tegenover De Telegraaf.

Robin Fransman, adjunct-directeur van Holland Financial Center, vindt dat Dijsselbloem een raar signaal afgeeft. “Alleen de allersterkste banken, zoals HSBC en BNP Paribas, betalen nog dividend uit. Bijna alle banken zijn daarmee gestopt, om hun eigen vermogen aan te vullen”, zegt Fransman tegenover De Telegraaf.

Banken moeten verplicht worden eigen vermogen te versterken

De uit Israël afkomstige Anat Admati, hoogleraar economie aan de Stanford universiteit noemt het uitbetalen van dividend, tegenover De Telegraaf, “krankzinnig”. Zij pleit voor het verplicht oppotten van winsten om het eigen vermogen te versterken. “Waarom hebben ze geen leningen verstrekt met dit geld? Als de bank dividend uitbetaalt, halen ze hun eigen verhaal onderuit dat ze geen krediet kunnen verstrekken. Want zo’n bank laat extra eigen vermogen gewoon weglopen”, aldus Admati tegenover De Telegraaf.

Toezichthouders moeten banken dwingen hun eigen vermogen te versterken, om te functioneren, om veiliger te zijn, om de volgende recessie te kunnen weerstaan zonder een beroep op belastingbetalers te hoeven doen. Door de markt wordt dat niet opgelost”, dat zegt Admati tegenover Het Financieele Dagblad.

Discussie over hogere kapitaaleisen

Met deze visie stelt Admati zich kritisch op tegenover de lobby van de bankensector, die volgens haar kapitaalversterking tegenhoudt. “Banken jagen politici angst aan, door te suggereren dat hogere kapitaaleisen ten koste gaan van de economie”. Dat is misleidend zegt Admati tegenover De Telegraaf.

Zoals eerder op banken.nl gemeld waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hiervoor. “Een eenzijdige verhoging in Nederland van deze ‘leverage-ratio’ is onverstandig en zal de Nederlandse economie schaden”, aldus NVB-voorzitter Chris Buijink.