Duurzaamheid centraal bij Wijffels Innovatieprijs 2013

14 november 2013 Banken.nl 3 min. leestijd

Op het evenement ‘Samenwerken in de nieuwe economie’ werd voor de twaalfde keer de Herman Wijffels Innovatieprijs uitgereikt. Jim Wiese en Christiaan Brester, de mannen achter het winnende concept HERMAN, mochten uit handen van de nieuwe Rabobank topman Rinus Minderhoud de hoofdprijs van €50.000 in ontvangst nemen.

De uitreiking van de prijs vond plaats in aanwezigheid van Herman Wijffels, naar wie de Innovatieprijs is vernoemd. Wijffels en Minderhoud onderstreepten dat alle prijswinnaars inspirerend zijn voor innovatie en duurzaamheid en dat dit de veerkracht toont van ondernemend Nederland.

Winnend concept HERMAN maakt zonnestroom bereikbaar voor iedereen

De zonnestroomverdeler HERMAN verdeelt de zonnestroom van één grote installatie op een gedeeld dak over de elektriciteitsmeters van de deelnemende bewoners. De jury was het er unaniem over eens dat dit een belangrijke ontwikkeling is in het realiseren van duurzame energievoorziening in de gebouwde omgeving. De zonneverdeler maakt zonnestroom ook toegankelijk en rendabel voor bewoners van appartementcomplexen, overige woningbouw, zorginstellingen en MKB waar meerdere energiehuishoudens onder hetzelfde dak gevestigd zijn. “Zonnestroom is hiermee toegankelijk en rendabel voor iedereen, geen ongelijkheid meer tussen bewoners van appartementen, huurders en kopers”, aldus Herman Wijffels namens de jury.

2de prijs voor NovaLignum: Bewijs dat circulaire economie geen utopie

De tweede prijs van €30.000 is door de jury toegekend aan NovaLignum uit Zevenbergen. Dit bedrijf maakt gevelbekleding waarvoor plantenafval, bijvoorbeeld uit de tuinbouw, als grondstof dient. Startpunt voor deze innovatie was de overtuiging dat van het plantenafval een product met meerwaarde moest zijn te maken. Het eindproduct dat er nu is, gevelbekleding, is uniek in zijn soort. Een innovatie die laat zien dat de circulaire economie geen utopie is, maar werkelijkheid. NovaLignum levert met deze innovatie meerwaarde voor zowel de tuinbouw als de maatschappij. Plantenafval kost niet langer geld, maar levert als grondstof geld op en dit product creëert nieuwe werkgelegenheid.

Herman Wijffels Innovatieprijs 2013

3de prijs voor Solynta: Bijdrage aan duurzame aardappeloogst

De 3e prijs van € 20.000 is toegekend aan Solynta uit Wageningen. Zij hebben een veredelingstechniek ontwikkeld die 4 tot 10 keer sneller is dan het traditionele kruisen van aardappelrassen. Dit draagt bij aan een duurzamer aardappeloogst, zowel in Nederland als wereldwijd.

Speciale aandacht voor innovatie in de zorg

Met de Temposcard chip wint ECCT uit Veldhoven de nieuwe prijs van €50.000 in de categorie Zorg en Welzijn. Medicijnverspilling is een grote maatschappelijke ergernis en kost onnodig veel geld. Eén op de drie gebruikers van geneesmiddelen houdt geneesmiddelen over. Met de Temposcard van ECCT kunnen geneesmiddelen weer op een betrouwbare manier worden gebruikt. Dit bespaart kosten en gaat verspilling tegen.

Publiek kiest ook voor zorginnovatie

De Publieksprijs van €5.000 is met een overtuigende meerderheid gegaan naar Inreda Diabetic BV uit Goor. De kunstmatige alvleesklier kan de kwaliteit van leven van diabetespatiënten verbeteren. Ze zijn minder met hun ziekte bezig en krijgen op termijn minder complicaties. Het publiek heeft in de afgelopen weken in grote getalen gekozen voor de kunstmatige alvleesklier als meest duurzame innovatie.

Herman Wijffels Innovatieprijs

De Herman Wijffels Innovatieprijs is een initiatief van Rabobank en is dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. Er zijn dit jaar in totaal 743 inzendingen binnengekomen en door de jury beoordeeld.