Betalen met bitcoins bij 4.500 thuisbezorgrestaurants

11 november 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Sinds vorige week kunnen we in Nederland onze pizza, sushi, shoarma laten thuisbezorgen en betalen met Bitcoins. Bij de etenbestelsite Thuisbezorgd.nl kan namelijk voortaan ook afgerekend worden met Bitcoins. Het aantal Bitcoin transacties in Nederland zal naar verwachting exponentieel toenemen nu bij 4.500 restaurants betaald kan worden met Bitcoins.

Bitcoins, meer speculatie dan transacties

De waarde van de Bitcoin blijft maar stijgen naar nieuwe recordhoogtes. In mei 2012 lag de koers van een Bitcoin nog onder de €5. De koers van vanochtend fluctueert rond de €250. Daarmee lijkt dit fenomeen de hype-status al voorbij te zijn. De koersstijging van de virtuele munteenheid wordt veroorzaakt door een toenemende vraag naar Bitcoin doordat steeds meer partijen proberen een graantje mee te pikken van de snelle opmars van Bitcoin. De munteenheid wordt dus met name gebruikt voor speculatieve doeleinden. Het aantal transacties met Bitcoins blijft nog achter.

bitcoins als betaalmiddel

Acceptatie van Bitcoins in Nederland

Wel zijn er steeds meer punten waar men kan afrekenen met de virtuele munt. In Nederland was het aantal punten nog beperkt tot een restaurant in Delft, café’s in Groningen en online webwinkels. Nu ook Thuisbezorgd.nl Bitcoins accepteert als betaalmiddel is de verwachting dat het aantal transacties met Bitcoins in Nederland zal toenemen.

"Bitcoins zijn vooral populair bij mensen die veel de computer gebruiken. En dat zijn ook de mensen die wel eens een pizza via het internet bestellen. De Bitcoin past dus bij onze doelgroep”, aldus Jitse Groen, oprichter van Thuisbezorgd.nl. Volgens hem werden in de eerste uren dat de nieuwe betaalmogelijkheid op de site beschikbaar was, al meer dan 50 bestellingen met Bitcoins afgerekend.

Over Bitcoins

In de afgelopen maanden schreef Banken.nl al diverse malen over de opkomst van de Bitcoin en de relevante ontwikkelingen van deze opmerkelijke digitale munteenheid. De Bitcoin lijkt wereldwijd een legitiem en wettelijk betaalmiddel te worden, dat langzaam maar zeker steeds meer erkenning krijgt van zowel de financiële sector als diverse overheden. Zo stelde de Duitse minister Wolfgang Schäuble in augustus dat Bitcoin beschouwd kan worden als rekeneenheid en ‘rechtmatig’ betaalmiddel. Verder ging de Duitse Fidor Bank een samenwerking aan met het Bitcoinplatform Bitcoin.de. Ook in de Verenigde Staten is Bitcoin door de Texaanse rechter Amos L. Mazzant gelijkgesteld met de reguliere bestaande valuta.

De Bitcoin heeft een enorme opmars gemaakt sinds de introductie. Van een koers van beneden de €5 naar een koers van €250 van vandaag. Zowel nationaal als internationaal worden Bitcoin evenementen georganiseerd waar Bitcoin experts de impact van de Bitcoin voor de betalingsindustrie inzichtelijk maken. Ook is er al een Bitcoin geldautomaat in Canada.