Topeconoom waarschuwt centrale banken voor trage invoering CBDC

28 september 2021 Banken.nl
Profiel

Als het aan de Bank voor Internationale Betalingen-voorzitter Benoît Coeuré ligt, komen de Central Bank Digital Currencies (CBDC) liever vandaag dan morgen. De topeconoom waarschuwt dat als de grote centrale banken geen vaart maken met hun projecten voor de digitale valuta, zij achterop zullen raken bij vergelijkbare initiatieven in de particuliere sector.

Een CBDC is een digitale munt die wordt uitgegeven door een centrale bank. Volgens ING-Hoofdeconoom Digitale Zaken Teunis Brosens bestaat de discussie al langere tijd (of centrale banken een digitale munt moeten uitbrengen), maar is deze in een stroomversnelling geraakt toen ook Facebook bekendmaakte een digitale munt (Diem) uit te willen brengen. “Centrale banken schrokken omdat Facebook 2,4 miljard gebruikers heeft. Banken staan wellicht buitenspel als de Diem een succes blijkt.”

Inmiddels is ook duidelijk dat China sinds 2014 systematisch aan het bouwen is aan een eigen digitale munt. Centrale banken in Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten blijven daarmee achter in de race. Volgens Brosens vindt bijvoorbeeld DNB de digitale munt interessant en positief onderwerk, maar is men nog bezig om meer helderheid te verschaffen over problemen die nog opgelost moeten worden.

Topeconoom waarschuwt centrale banken voor trage invoering CBDC

Vijf jaar

In juli gaf de Europese Centrale Bank in een rapport hun fiat voor het ontwerp en de mogelijke lancering van een digitale versie van de euro. Het Eurosysteem wil de CBDC’s vooral als betaalmiddel inzetten. Volgens Coeuré duurt het project echter nog minimaal vijf jaar alvorens er Europese CBDC op de markt kunnen komen en roept daarom op tot een versneld proces.

Ook Brosens verwacht niet dat een Europese digitale munt er snel zal komen. "Ondanks de euro zijn centrale banken in Europa totaal niet eensgezind over de komst van een mogelijke CBDC. In Europa heb je 19 lidstaten die elk hun zegje willen doen, China heeft daar geen last van en daarom lopen ze ook voor. In Europa trapt de Bundesbank bijvoorbeeld op de rem en richt Frankrijk zich volledig op de wholesale-kant om hun invloed in Afrika te behouden.”