Canada lanceert eerste Bitcoin pinautomaat ter wereld

30 oktober 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Een primeur in Canada. Vanaf vandaag kunnen consumenten voor het eerst Bitcoins, de veelbesproken nieuwe digitale munteenheid, uit een geldautomaat trekken. In de nieuwe geldautomaat, gevestigd bij de ingang van koffiehuis Waves in Vancouver, kunnen Bitcoins voor Canadese Dollars ingeruild worden en omgekeerd.

Bitcoin - terugblik

In de afgelopen maanden schreef Banken.nl al diverse malen over de opkomst van de Bitcoin en de relevante ontwikkelingen van deze opmerkelijke digitale munteenheid. De Bitcoin lijkt werelwijd een legitiem en wettelijk betaalmiddel te worden, dat langzaam maar zeker steeds meer erkenning krijgt van zowel de financiële sector als diverse overheden. Zo stelde de Duitse minister Wolfgang Schäuble in augustus dat Bitcoin beschouwd kan worden als rekeneenheid en ‘rechtmatig’ betaalmiddel. Verder ging de Duitse Fidor Bank een samenwerking aan met het Bitcoinplatform Bitcoin.de. Ook in de Verenigde Staten is Bitcoin door de Texaanse rechter Amos L. Mazzant gelijkgesteld met de reguliere bestaande valuta.

De Bitcoin heeft een enorme opmars gemaakt sinds de introductie. Kijkend naar de financiële cijfers maakte de Bitcoin in 2012 een koersstijging mee van maarliefst 1400%. Ook het bedrijfsleven pikt de Bitcoin trend op. Zowel nationaal als internationaal worden er her en der Bitcoin evenementen georganiseerd waar Bitcoin experts de impact van de Bitcoin voor de betalingsindustrie inzichtelijk maken.

Bitcoins

Geldautomaten

Met de introductie van geldautomaten krijgt het publiek nu ook geleidelijk te maken met de Bitcoin munteenheid. De unieke Bitcoin geldautomaat in Canada werkt als volgt: gebruikers loggen allereerst verplicht in op het systeem door een scan van de handpalm door te voeren, waarna ze een maximaal aantal* Canadese Dollars kunnen inruilen voor Bitcoins. De Dollars worden door de machine verwerkt in een transactie op de Canadese VirtEx beurs, waarna de gekochte Bitcoins worden bijgeschreven in de persoonlijke Bitcoins “wallet” van de gebruiker, legt Mitchell Demeter, een van de eigenaren van de nieuwe Robocoin automaat, uit. Het systeem geeft daarna een ticket uit met een QR code, waarmee er omgekeerd ook weer Dollars gekocht kunnen worden via de geldautomaat en het gebruik van de mobiele telefoon, die de code inscant.

Demeter is de mede-oprichter van de de Vancouver Bitcoin handelsorganisatie Bitcoiniacs. Samen met twee andere oprichters startte hij het initiatief voor het plaatsen van Robocoin geldautomaten en heeft inmiddels geïnvesteerd in 5 geldautomaten die ook op andere locaties in Canada geplaatst moeten worden in de toekomst. Het koffiehuis waar de eerste pinautomaat komt te staan wordt beheerd door de 53 jarige Judy Fujiki, die zelf ook voorop loopt in de Bitcoin trend. Niet alleen kunnen klanten kunnen hun bestellingen betalen met Bitcoins, maar het koffiehuis is ook een locatie waar Bitcoin Exchange evenementen worden georganiseerd. Fujiki is verheugd om als pionier voorop te lopen in de alsmaar groter wordende Bitcoin trend.

Nederland

Ook in Nederland zet de Bitcoin langzaam voet aan de grond. Zo kan er inmiddels op diverse plekken met Bitcoins betaald worden zoals bijvoorbeeld in café’s in Groningen en Delft maar ook bij diverse online webwinkels.

* Per dag mag een gebruiker maximaal 3,000 Canadese Dollars inruilen, in lijn met anti-witwas maatregelen. De handpalmscan is om die reden noodzakelijk.