Eerste samenwerking Bitcoin platform en bank in Europa

18 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De Duitse Fidor Bank is een samenwerking aangegaan met het Bitcoinplatform Bitcoin.de. Met deze samenwerking krijgen klanten van de bank de mogelijkheid om via hun betaalrekening het virtuele geld te kopen. De samenwerking wordt gezien als de eerste grote samenwerking tussen een bank en een Bitcoinplatform in Europa. Wel is nog goedkeuring van de toezichthouder nodig.

Samenwerking belangrijk voor Bitcoin.de

De samenwerking met Fidor Bank is belangrijk voor het Bitcoinplatform Bitcoin.de. De virtuele munteenheid krijgt hierdoor steeds meer een serieuze status. Op deze manier hoopt bitcoin.de door te groeien naar een EU-gereguleerd handelsplatform dat voldoet aan de regels van de financiële markten. Wanneer de samenwerking rond is zullen de ongeveer 70.000 klanten van Bitcoin.de beschermd zijn door het toezicht dat op de financiële markt van kracht is.

Er zijn ook negatieve geluiden. De kracht van de virtuele munteenheid schuilt deels in het feit dat zij een alternatief biedt voor het huidige financiële systeem. Door de samenwerking met de Duitse bank zal Bitcoins niet meer geheel los staan van het financiële systeem.

Meer aandacht van centrale overheden
Tot nu toe houden centrale banken geen toezicht op virtueel geld en er zijn geen regels voor het gebruik van virtueel geld. Door de toename van het gebruik van virtueel geld met bijbehorende risico's van een open niet-gereguleerd systeem staat virtueel geld wel onder de aandacht van overheden. Zo eist de Amerikaanse fiscus dat bedrijven die handelen in Bitcoin zich registreren en zich onderwerpen aan de Amerikaanse antiwitwaswetten.