Bladeren

Virtueel geld

Een relatief nieuw fenomeen is virtueel geld. Virtueel geld is een vorm van niet-gereguleerd, digitaal geld dat wordt uitgegeven door de ontwikkelaars en leden van een virtuele gemeenschap. Met de komst van social media heeft deze alternatieve geldvorm een vlucht genomen.

Virtueel geld komt voor in een systeem waarbij men met traditioneel geld virtueel geld koopt en waarmee men vervolgens online aankopen kan doen. Een voorbeeld hiervan zijn de Credits op Facebook. In een ander meer open virtueel geldsysteem kan men het virtuele geld weer inwisselen voor traditioneel geld. De waarde van het geld komt tot stand door vraag en aanbod en er is sprake van een fluctuerende wisselkoers. Bekende voorbeelden hiervan zijn Bitcoins en Linden Dollars.

Centrale banken houden geen toezicht op virtueel geld en er zijn geen regels voor het gebruik van virtueel geld. Door de toename van het gebruik van virtueel geld met bijbehorende risico's van een open niet-gereguleerd systeem staat virtueel geld wel onder de aandacht van centrale banken. Vooralsnog zien centrale banken geen noodzaak om in te grijpen. Dit alternatieve geldsysteem vormt namelijk nog geen bedreiging voor de prijsstabiliteit.

Andere vormen van geld zijn: