Opmars Bitcoin zet door en wordt legaal betaalmiddel
Opmars Bitcoin zet door en wordt legaal betaalmiddel. Onlangs ging de Duitse Fidor Bank een samenwerking aan met het Bitcoinplatform Bitcoin.de. Met deze samenwerking krijgen klanten van de bank de mogelijkheid om via hun betaalrekening het virtuele geld te kopen. De samenwerking wordt gezien als de eerste grote samenwerking tussen een bank en een Bitcoinplatform in Europa.
De opmars van Bitcoin staat ook op andere gebieden niet stil. Een Amerikaanse rechter stelde onlangs Bitcoins gelijk aan reguliere betaalmiddelen en top valutahandelaar Joe Lewis investeert vol in de toekomst van Bitcoin.
Virtuele munt Bitcoin is een legitieme valuta
Volgens een Texaanse rechter is Bitcoin een valuta of een vorm van geld. Door deze uitspraak wint de virtuele munt aan legitimiteit, aldus CNet.
Rechter Amos L. Mazzant deed de uitspraak in de zaak rondom Trendon T. Shavers. Tijdens de rechtszaak in Texas wordt een man ervan verdacht dat hij met een Bitcoin-hedgefonds meer dan $4,5 miljoen afhandig heeft gemaakt van investeerders. Eerst moest echter worden bepaald of Bitcoins wel kunnen worden beoordeeld als een bestaande valuta. Anders zou de zaak niet op dezelfde manier kunnen worden beoordeeld als een zaak over een hedgefonds dat in dollars of euro's zaken doet.
''Het is duidelijk dat Bitcoin gebruikt kan worden als geld. Het kan gebruikt worden om goederen en diensten te kopen'', zei de rechter. ''De enige beperking van Bitcoin is dat het beperkt is tot de plekken waar het geaccepteerd wordt. Maar het kan ook ingewisseld worden voor gebruikelijke valuta's, zoals Amerikaanse dollar, euro, yen en yuan.''
Legendarische valutahandelaar in Bitcoin
Steeds meer investeerders stappen in de digitale munt Bitcoin. De meest recente ’instapper’ is Joe Lewis, een befaamd Britse valutahandelaar. The Wall Street Journal meldt dat Phoenix Fund, het Zwitserse investeringsvehikel van de 76-jarige Lewis, $200 miljoen steekt in Avalon, een bedrijf dat computerservers maakt die bedoeld zijn voor het maken van Bitcoin. Eerder richtten de gebroeders Winklevoss, naar eigen zeggen bedenkers van Facebook, een investeringsfonds op om te gokken op waardestijging of -daling van de digitale munt.
Bitcoins?
Bitcoins verschenen voor het eerst in 2009. De virtuele munt is ingevoerd door de Japanse groep Satoshi Nakamoto. Het doel van de munt is om aan de grip van nationale overheden te ontkomen. En alhoewel investeerders al belangstelling hebben in Bitcoins, zijn overheden (nog) niet blij met de online valuta.
Bitcoin is een digitale valuta zonder centrale bank of toezichthouder. Elke 'munt' is eigenlijk een stukje code, waar geen persoonsgegevens aan verbonden zijn. Het Nederlandse Ministerie van Financiën bevestigde onlangs dat inkomsten in Bitcoins gewoon worden belast. Nederlanders zouden in totaal zo'n €20 miljoen euro aan Bitcoins bezitten.