De beursgang van Bitcoin

25 april 2024 Banken.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Woensdagavond 10 januari 2024 maakte de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) bekend goedkeuring te geven aan 11 spot bitcoin ETF’s. Deze langverwachte beslissing markeert volgens Danny Oosterveer (Digital Marketing Manager bij Amdax) een belangrijke mijlpaal in de erkenning en adoptie van cryptoactiva, omdat de komst van de ETF’s gezien kunnen worden als de beursgang van bitcoin. 

De Amerikaanse ETF’s haalden ook in Nederland de landelijke dagbladen en het journaal. Begrijpelijk, want deze lancering was een bijzonder verhaal. Al meer dan tien jaar worden aanvragen ingediend, die de SEC telkens afwees. Tot de rechter afgelopen zomer oordeelde dat deze afwijzingen onterecht waren.

Een volwassen assetklasse

De komst van de ETF’s kun je zien als de beursgang van bitcoin. Ze legitimeren bitcoin als belegging. Bitcoin opnemen in een beleggingsportefeuille is in één klap verschoven van radicaal naar acceptabel, of zelfs verstandig.

De beursgang van Bitcoin

De goedkeuring door de Amerikaanse toezichthouder laat zien dat de autoriteiten bitcoin serieus nemen. Het is een teken van volwassenheid van de cryptomarkt en een signaal dat bitcoin en cryptoactiva worden erkend als zelfstandige assetklasse.

Validatie door gerenommeerde partijen

Niet alleen de goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder voor financiële markten draagt bij aan de betrouwbaarheid van Bitcoin als beleggingscategorie. Ook de validatie van grootheden uit de traditionele beleggingswereld dragen hier aan bij. Een belangrijke mijlpaal hiervoor was de aanvraag van ’s wereld grootste vermogensbeheerder, BlackRock, voor een bitcoin Spot ETF halverwege 2023.

BlackRock iShares is een vertrouwd merk. Een stamp of approval. Een kwaliteitskeurmerk. Dat BlackRock nu een bitcoin Spot ETF aanbiedt is dus veelzeggend. En dat geldt niet alleen voor de ETF van BlackRock. Fidelity, eveneens een van ’s wereld grootste vermogensbeheerders, maar ook Franklin Templeton, VanEck en WisdomTree lanceerden begin dit jaar hun Bitcoin Spot ETF. 

Een nieuw narratief

Naast de traditionele financiële instellingen, spraken ook grootheden in de beleggingswereld zich positief uit over bitcoin. Zo sprak de 70-jarige multimiljardair Stanley Druckenmiller, een van ’s werelds meest succesvolle beleggers, lovende woorden uit over bitcoin. In een interview vertelt hij over zijn verhouding met het “digitale goud”: “Jonge mensen beschouwen bitcoin als goed oppotmiddel. Het is een merk. Ik vind het leuk. Ik heb het nu niet, maar ik zou het wel moeten bezitten.”

De meest prominente is de CEO van BlackRock, Larry Fink. Hij classificeert bitcoin als veilige haven: “De prijsstijging van afgelopen weken is een vlucht naar kwaliteit.” Deze analyse van wordt gedeeld door Mohamed El-Erian, die als hoofdeconoom verbonden is aan Allianz, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. In gesprek met CNBC noemt hij bitcoin “een toevluchtsoord voor mensen die hun vertrouwen in staatsobligaties verliezen”.

Toegankelijk

We horen vaak de vraag waarom die ETF nu zo belangrijk is. Men kan in de VS toch al op allerlei manieren bitcoin kopen? Dat klopt, en toch is de verwachting dat een spot-ETF in de grootste financiële markt ter wereld grensverleggend is. Volgens Eric Balchunas, ETF-specialist bij Bloomberg, is het samen te vatten in een woord: gemak.

Een ETF komt in allerlei systemen en platforms beschikbaar waar mensen al een account hebben, maar ook waar financieel adviseurs namens klanten of samen met klanten vermogen beheren; een ETF kan belastingvriendelijk worden aangehouden in een afgeschermd pensioen-account; een ETF kan worden gebruikt als onderpand voor leningen; en een ETF heeft de potentie om heel efficiënt zijn. Denk aan lage spread, lage beheerskosten en een hoge liquiditeit.

De spot bitcoin ETF’s maken het dus veel toegankelijker voor beleggers om te investeren in bitcoin en trekken een zeer breed publiek aan. Veelgebruikte traditionele brokers kunnen nu directe blootstelling aan bitcoin bieden en de ETF zelf kan ook weer onderdeel worden van andere fondsen.

Regelgeving

Naast de ETF draagt ook volwassen regelgeving en toezicht bij aan de validatie van de cryptosector. In Europa is de MiCA wetgeving er door. Hiermee dicht de EU hiaten in wetgeving rond cryptoactiva. Zo wil ze voorzien in rechtszekerheid, ondersteuning van innovatie, eerlijke concurrentie, betere consumentenbescherming, integere markten, en bescherming tegen het soms grillige karakter van stablecoins.

Met andere woorden, wat er nu aankomt zijn regels voor cryptoactiva die vergelijkbaar zijn met wat al geldt voor de huidige financiële sector. Denk aan de prospectusregelgeving die van toepassing is op een aandelenemissie. Regels die van toepassing zijn op advisering, maar ook om manipulatie en handel met voorkennis te voorkomen.

Daarnaast zijn cryptodienstverleners ook proactief met het geven van transparantie en audits. Zo is Coinbase een beursgenoteerd bedrijf, heeft Amdax een ISAE-3000 Type-1 audit behaald en hebben onder andere Kraken, Nexo en Tether een SOC-2 Type1 audit doorstaan. Het getuigt van de richting die de cryptobedrijven zijn ingeslagen.

Lucas Wensing, CEO van Amdax zegt hierover: “Met het binnenkort van kracht worden van nieuwe Europese wetgeving specifiek voor crypto-assets, breidt ons speelveld uit van Nederland naar heel Europa. Ik hoop dat het ons opnieuw lukt om een van de eerste partijen te zijn met de verplichte vergunning onder deze nieuwe regelgeving.”

Een artikel van Danny Oosterveer (Digital Marketing Manager bij Amdax).