Bladeren

Betaalrekening

Een betaalrekening is de rekening waarvan de klant zijn betalingen doet. De betaalrekening is het meest gebruikte bankproduct. De betaalrekening staat immers centraal in alle inkomsten die de klant ontvangt en alle uitgaven die hij of zij doet.

Betaalrekeningen zijn tegenwoordig voor klanten direct inzichtelijk via internetbankieren. Hier kan snel en eenvoudig een overzicht worden verkregen over de inkomsten en uitgaven en kunnen bedragen worden overgeboekt. Tegenwoordig zie je banken ook in steeds grotere mate Apps introduceren waarmee men direct op de betaalrekening kan kijken en (kleine) bedragen kan overboeken. Deze toepassingen worden door de klanten zeer gewaardeerd, omdat zij zo veel sneller en eenvoudiger betalingen kunnen doen op het door hun gewenste tijdstip en locatie.

Een andere belangrijke ontwikkeling in de bruikbaarheid van de betaalrekening is online winkelen. Veel online winkels maken gebruik van iDEAL, waarmee aankopen direct en veilig van de betaalrekening afgeschreven kunnen worden. Ook in de offline omgeving heeft de betaalrekening een belangrijke rol. Het bewijs hiervan zijn de rijen voor de pinautomaten, waar klanten geldt van hun betaalrekening pinnen om in fysieke winkels hun uitgaven te doen.

Betaalrekeningen hebben ook een belangrijke functie bij overige financiële producten. Zo worden bijvoorbeeld de maandelijkse lasten van de hypotheek afgeboekt van de betaalrekening, omdat daar ook het salaris op gestort wordt. Ook voor bijvoorbeeld creditcards geldt dat de kosten worden afgeschreven van de betaalrekening.

Kortom de betaalrekening is een simpel maar een veel gebruikt bankproduct dat niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven.