Bladeren

iDEAL

iDEAL is een online betalingsmethodiek waarmee klanten direct en veilig producten in online winkels kunnen afrekenen. Het gebruik van deze methodiek is sterk in opkomst de laatste jaren. Dit valt uiteraard samen met de opkomst van online winkelen. Steeds meer mensen kopen op het internet.

iDEAL wordt ondersteund door de volgende banken: ABN AMRO, ASN Bank, Deutsche Bank, Friesland Bank, ING, Rabobank, RBS, SNS Bank, Triodos Bank en Van Lanschot Bankiers. iDEAL zorgt voor een direct en veilige verbinding met het online bankieren systeem van deze banken en maakt daarmee vrij eenvoudig online betaling mogelijk. Wat pinnen is voor fysieke winkels is iDEAL voor webwinkels.

Voor online betalingen wint iDEAL binnen het Nederlandse belatingsverkeer significant aan terrein ten opzichte van bijvoorbeeld de creditcard. iDEAL is een veel gangbaarder en simpeler product die goed inspeelt op de behoefte snel en veilig te kunnen betalen op internet.

Ook internationaal online betalen zoals met iDEAL komt eraan. Het probleem met iDEAL is namelijk dat je er niet mee kunt betalen buiten Nederland (je kunt niet naar een buitenlandse rekening overmaken met iDEAL). Of beter gezegd, vanuit de webshophouder gezien: het probleem is in ieder geval dat buitenlanders niet in jouw shop kunnen kopen. Maar daar komt dus verandering in. Vijftig payment service providers bundelen hun krachten om dit mogelijk te maken. Het initiatief komt van EBA Clearing, gelieerd aan de Euro Banking Association (EBA). EBA Clearing is in 1998 opgericht door 52 grote Europese en internationale banken om een groot Europees betaalsysteem te kunnen faciliteren. Er zijn nu 70 grote banken aangesloten, waaronder ABN AMRO, ING en Rabobank. De meeste van die banken hebben een intentieverklaring getekend om straks de betaalmethode te accepteren.

De introductie van een Europees online betaalsysteem is mogelijk geworden door SEPA, waarmee alle banken dezelfde betaalstructuur aanhouden met het IBAN nummer (het rekeningnummer). Daarnaast hebben banken zich verplicht om betalingen binnen drie dagen te verwerken (tijd tussen betaling en ontvangst van betaling). Dat is best snel, maar niet goed genoeg voor webtransacties. Vandaar dit initiatief.