Bank of America beticht van mega hypotheekfraude

22 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bank of America kan mogelijk een torenhoge boete tegemoet zien van circa $6 miljard (zo’n €4,3 miljard). Bank of America zou volgens de FHFA, de toezichthouder op de hypothekensector in de VS, ten tijde van de florerende woningmarkt informatie over hypotheken en financiële producten hebben gegeven die misleidend van aard zou zijn geweest. Dit blijkt uit Amerikaanse media op basis van anonieme bronnen.

Sinds het begin van de crisis in 2007 komen er wekelijks nieuwe fraudezaken* aan het licht. Banken.nl lichtte al diverse artikelen uit waarin grote internationale spelers als JP Morgan, UBS, RBS maar ook ING of Rabobank en diverse overige partijen verdacht werden van- of inmiddels beboet zijn voor fraude. De 2 grootste aantijgingen waren met name het manipuleren van (Libor) rentetarieven of het verkopen van zogeheten rommelhypotheken.

Hypotheekfraude - Bank of America

Ook Bank of America wordt al langer beschuldigd van frauduleuze handelingen op het gebied van hypotheken. Countrywide Financial Corp, de hypotheekaanbieder die de bank in 2008 kocht, heeft al meer dan $40 miljard aan rechtzaken moeten incasseren, door verkoop van rommelhypotheken. In Q4 voorziet Bank of America nog meer rechtzaken en reserveert hiervoor alvast $300 miljoen.

JPMorgan Chase

Gister werd al bekend dat JP Morgan een voorlopige schikking van $13 miljard overeen is gekomen met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Deze schikking is net als bovenstaande zaak tegen Bank of America een gevolg van een eerdere rechtzaak, die werd aangespannen door het FHFA. Hieruit bleek dat slechte hypotheek- en financiële producten werden verhandeld aan Fannie Mae en Freddie Mac. Zij leden grote financiële schade door de slechte hypotheekproducten en verhalen deze schade, met behulp van toezichthouder FHFA, nu bij JP Morgan.

* Voor meer recente fraudegevallen zie de volgende berichten:
Zwitserse banken onder vuur voor fraude in valuta
Toezichthouder Singapore bestraft 20 banken om fraude
€700 miljoen schikking voor UBS rommelhypotheken
RBS bereikt schikking in liborfraude voor 612 miljoen
Europa wil banken harder straffen voor rentefraude