€700 miljoen schikking voor UBS rommelhypotheken

25 juli 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

UBS, ’s werelds grootste vermogensbeheerder uit Zwitserland, is gestraft voor de verkoop van ‘rommelhypotheken’ en heeft een schikking getroffen met de Federal Housing Finance Agency (FHFA). UBS moet een bedrag van circa €700 miljoen neertellen, omgerekend zo’n 865 miljoen Zwitserse Frank. UBS presenteerde eerder deze week de voorlopige resultaten van het tweede kwartaal en gaf aan dat de schikking een feit is.

Rommelhypotheken

De schikking heeft betrekking op de zogenaamde herverpakte rommelhypotheken, die een grote rol hebben gespeeld bij het uitbreken van de crisis. Deze rommelhypotheken refereren aan hypotheekproducten die in de periode 2004-2007 door banken, waaronder UBS, werden verkocht. Het zijn hypotheken die eigenlijk nooit uitgegeven hadden mogen worden aan klanten, omdat zij hierdoor in afbetalingsproblemen zouden kunnen geraken.

UBS - Rommelhypotheken

Deze groep klanten had in veel gevallen een veel te lage kredietrating (‘sub-prime’), door een slechte betalingsmoraal of door te weinig inkomen. Desondanks gaven banken de hypotheken willens en wetens af omdat zij het risico konden afwentelen door de leningen te 'verpakken' en te verkopen. Uiteindelijk raakten zoals verwacht tal van mensen in grote betalingsproblemen en raakten in het ergste geval hun huis kwijt. De noodzakelijke afboekingen op deze hypotheken heeft een grote impact gehad op het wereldwijde financiële systeem.

UBS hard getroffen sinds crisis

Het bedrag van de schikking, dat gebruikt zal worden voor afwaarderingen en juridische kosten valt rauw op het dak van de bank. Sinds de uitbraak van de crisis in 2007 krijgt UBS namelijk vaker zware financiële klappen te verduren. Ter illustratie: UBS maakte in 2008 een netto verlies van €7,6 miljard. En ook nu, anno 2013, komt de bank vaker negatief in het nieuws. Onlangs werd een ex-UBS Investment Banker strafrechtelijk aangeklaagd voor Libor Fraude. Ook werd UBS eind vorige maand, samen met nog 19 banken door de toezichthouder in Singapore bestraft voor fraude praktijken. Er zou o.a. gesjoemeld zijn met rentetarieven. Voor straf moet UBS €599 miljoen voor 1 jaar onderbrengen bij de centrale bank van Singapore.

FHFA

UBS is niet de enige instelling die door de FHFA is aangepakt. Zo’n 18 andere bedrijven kregen een gerechtelijke procedure aan de broek voor het verkopen van rommelhypotheken.