JP Morgan schikt voor $13 miljard voor rol crisis

21 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

JP Morgan is een voorlopige schikking overeengekomen met het Amerikaanse ministerie van Justitie voor $13 miljard. Deze schikking komt voort uit de onderzoeken van de Amerikaanse overheid naar de slechte hypothecaire leningen die de bank verkocht aan beleggers in de periode van vóór de financiële crisis. Dat meldt Wall Street Journal.

Strafrechtelijke en civiele onderzoeken naar frauduleuze praktijken

Al enige tijd wordt JP Morgan geconfronteerd met strafrechtelijke en civiele onderzoeken naar mogelijke frauduleuze praktijken. Het gaat om de verkoop van verhandelbare financiële producten gekoppeld aan een hypotheekportefeuille in de periode 2005 tot 2007. De bank zou investeerders onvoldoende hebben geïnformeerd over de grote risico's van de desbetreffende producten.

Om de onderzoeken naar fraude te stoppen is de Amerikaanse bank bereid om $13 miljard te betalen aan de Amerikaanse overheid. De voorlopige schikking betekent niet dat de bank haar strafrechtelijke aansprakelijkheid heeft afgekocht. Als onderdeel van de deal zal de bank waarschijnlijk meewerken aan strafrechtelijk onderzoek naar bepaalde personen die betrokken zijn bij de fraude tussen 2005 en 2007.

JP Morgan

Claim Bank of Amerika

Vanochtend meldt de Financial Times dat de Amerikanse toezichthouder op de hypotheekmarkt (FHFA) Bank of America een claim van $6 miljard wil opleggen voor het verstrekken van misleidende informatie over hypotheekproducten. Volgens de Financial Times is de claim ingediend namens hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac.