Mogelijke hypotheekfraude bij JP Morgan voor de crisis

09 augustus 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

JP Morgan wordt geconfronteerd met strafrechtelijke en civiele onderzoeken naar mogelijke frauduleuze praktijen. Het gaat om de verkoop van verhandelbare financiële producten gekoppeld aan een hypotheekportefeuille in de periode 2005 tot 2007. De bank zou investeerders onvoldoende hebben geïnformeerd over de grote risico's van de desbetreffende producten.

Overtreding van de wet

In mei van dit jaar ontving JP Morgan een bericht dat de Amerikaanse justitie voorlopig had geconcludeerd dat de bank de federale effectenwetgeving heeft overtreden in het aanbod van subprime en Alt-A hypothecaire zekerheden in 2005 tot 2007.

J.P. Morgan Chase

Juridische rechtszaken

De Amerikaanse overheid is momenteel verwikkeld in diverse juridische procedures met banken. Eerder deze week werd bekend dat de Amerikaanse justitie een gerechtelijke procedure begint tegen Bank of America van $850 miljoen voor de verkoop van obligaties gekoppeld aan hypotheken. Daarnaast werd bekend dat de Houston de banken Bank of America, Barclays en Citi aanklaagt vanwege de vermeende manipulatie van de Libor-rente. Ook JPMorgan Chase en Goldman Sachs worden juridisch aangepakt door de overheid. Zij worden ervan verdacht frauduleuze handelingen te hebben verricht in de fysieke handel van grondstoffen.