Houston klaagt Bank of America, Barclays en Citi aan

25 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Houston gaat een rechtszaak aanspannen tegen diverse banken die hebben bijgedragen aan de manipulatie van de Libor-rente. De Texaanse stad stelt veel geld te hebben verloren door die manipulatie. Dat meldt persbureau Bloomberg. Het betreft onder meer de banken Bank of America, Barclays en Citigroup

Verhalen van de geleden schade

Verschillende instanties en overheden hebben, sinds het bekend worden van het Libor schandaal, banken voor de rechter gedaagd voor het verkrijgen van een vergoeding voor de gemiste rente-inkomsten. De hoogte van de claim van Houston is nog niet bekend.  “De schade die de stad door deze mondiale rentemanipulatie heeft geleden, kan substantieel zijn” zegt Richard Mithoff, de advocaat van Houston.

Libor-affaire

Banken komen wereldwijd nog veelvuldig slecht in het nieuws vanwege hun vermeende manipulatie van de Libor-rente. Eerder hebben onder meer Barclays en UBS al met de Amerikaanse autoriteiten een schikking getroffen. Royal Bank of Scotland (RBS) betaalde begin dit jaar €453 miljoen aan de Britse en Amerikaanse toezichthouders. Ook de Europese Commissie werkt momenteel aan een schikking met groep banken.

Als maatregel tegen de affaire hebben diverse banken, waaronder de Britse banken, Rabobank en Deutsche Bank, medewerkers ontslagen die betrokken waren bij de fraude. De autoriteiten pleiten sinds de Liborfraude voor een herziening van de methode waarmee de Libor-rente wordt bepaald.

Gerelateerde berichten:

- Investment banker aangeklaagd voor Libor-fraude
- Deutsche Bank schorst vijf handelaren om Liborfraude