Autoriteiten UK, VS: Libor-methode aan vervanging toe

15 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Financial Conduct Authority (FCA, Britse AFM) topman Martin Wheatley heeft in de Britse media gepleit voor een herziening van de methode waarmee de Libor-rente wordt bepaald.

De Libor-rente is de rente waartegen banken onderling geld (uit)lenen. Om de ’London Interbank Offered Rate’ vast te stellen geeft een panel van banken dagelijks de rente door die zij betalen voor hun leningen bij andere banken. Het gaat hier om een fictieve rente. Er vinden geen werkelijke transacties tegen plaats. In het verleden is gebleken dat dit de Libor-rente gevoelig maakt voor manipulatie. De markt is hard opzoek naar een goed alternatief en een soepele overgang naar een nieuwe methodiek.

Libor

Breed draagvlak voor verandering

Wheatly is niet de enige die af wil van de huidige methode. Ook Mark Carney, aankomend topman van de Bank of England en voorzitter van de Financial Stability Board, hoopt dat er op korte termijn een vervangende methodiek wordt gevonden. Ook in VS is er een groeiende druk op het aanpassen van de Libor methode. Zo wil topman Gary Gensler van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) graag dat huidige de Libor-methode zo spoedig mogelijk verdwijnt.

Roep om realistische indicator

De markt zinspeelt op een meer realistische indicator, op basis van de werkelijke tarieven waartegen banken elkaar geld hebben geleend. De bank voor Internationale Betalingen in Basel roept banken op om te gaan werken aan alternatieven op basis van renteswaps en de reporente.

Voorkeur voor zachte landing nieuwe methode

Naast de zoektocht naar alternatieve methoden wordt in de markt ook al volop gespeculeerd over manieren voor een soepele overgang. Kevin Milne, topman van benchmark provider Rate Validation Services, zegt hierover: “Pragmatische gezien zou een tijdelijk duale methode zeer verstandig zijn. Dit voorkomt eventueel nare bijeffecten van een big bang overgang”.