Triodos en ASN Bank in Duurzame100 ranking

11 oktober 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Gister werd de 5e editie van de Duurzame 100 2013 bekendgemaakt, de jaarlijkse ranking van de Nederlandse krant Trouw met de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid. Uit een complete lijst van >400 kandidaten werden uiteindelijk 100 personen geselecteerd die in 2013 bijzonder in het nieuws kwamen. Triodos Bank (#56 en #87) en ASN Bank (#76) leverden voor de uiteindelijke ranglijst gezamenlijk drie personen vanuit de bankensector.

Triodos Bank

Triodos bank is twee keer vertegenwoordigd in de Duurzame 100 ranking. Op plek 56 vinden we Sven Pluut, werkzaam als kredietanalist bij de bank. Pluut heeft een passie voor duurzame energie en lanceerde de Stichting 1miljoenwatt. Met de stichting biedt hij mensen, die zelf geen ruimte hebben voor zonnepanelen maar hier wel geld in willen stoppen, een manier om te investeren in duurzame energie. Zo is hij o.a. een project met Het FC Groningen stadion gestart voor het plaatsen van 1000 adopteerbare zonnepanelen.

Op plek 87 vinden we Peter Blom, directievoorzitter bij Triodos Bank. In 1980 was Blom co-oprichter van de duurzame bank. Blom wordt geroemd om initiatieven op het gebied van duurzaam bankieren en het reorganiseren van de bankensector. De bankbestuurder is o.a. lid van de stichting ‘De Club van Rome’*,  voorzitter en grondlegger van de Global Alliance for Banking on Values en maakt deel uit van het bestuur van de Nederlandsche Vereniging van Banken. Weliswaar daalde hij ten opzichte van vorig jaar diverse plekken, maar staat nog altijd in de top-100. Triodos Bank profileert zichzelf als “de enige onafhankelijke duurzame bank van Nederland”. 100% van de financiering door Triodos Bank komt ten goede aan duurzame projecten.

Duurzame Top 100 - Triodos & ASN Bank

ASN Bank

Namens ASN Bank vinden we op plek 76 in de lijst Piet Sprengers, Hoofd duurzaamheid bij de bank. Vorig jaar maakte Sprengers nog deel uit van de jury van de jaarlijkse ranglijst. Sprenger heeft veel waardering voor de “visionaire doeners”, personen met een duurzame visie die ook  van aanpakken weten. Sprenger maakt maakt deel uit van de lijst omdat hij wordt gezien als een dergelijke visionair. In zijn rol als Hoofd duurzaamheid bij ASN Bank kan hij zijn passie voor duurzaamheid in ieder geval goed omzetten. ASN Bank is onderdeel van SNS Reaal en profileert zichzelf als de grootste duurzame bank van Nederland.

Voorbeelden van het duurzame karakter van Triodos Bank en ASN Bank

Triodos, ING en ASN verstrekken grootste groenlening
Triodos: Hart-Hoofdprijs voor duurzame ondernemers
ASN Bank biedt inzicht met WAAR(de) op de kaart
ASN Bank gaat voor 1 miljoen zonnedaken in 2020
 
Winnaar
De winnaar van de Duurzame 100 was wederom Marjan Minnesma, de bestuurder van duurzaamheidsbeweging Urgenda** Ook in 2011 en 2012 stond Minnesma op plek 1.

Hoogste binnenkomer

Met stip op plek 7 kwam dit jaar SER voorzitter Wiebe Draijer de lijst binnen, die erkenning krijgt voor het in september gerealiseerde energieakkoord.

* De Club van Rome werd in 1968 opgericht als particuliere stichting waarvan de leden een gemeenschappelijke betrokkenheid delen voor de mens, mileu en de toekomst.

** Gisteren werd de aftrap gegeven voor het door Urgenda gelanceerde en duurzame initiatief ‘Low Car Diet’, waarbij topbestuurders van banken en adviesbureaus 10 dagen lang hun auto laten staan en kiezen voor duurzame alternatieven.