Triodos, ING en ASN verstrekken grootste groenlening

11 juli 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het ASN Groenprojectenfonds, ING Groenbank en Triodos Groenfonds hebben samen een groenlening van €100 miljoen verstrekt aan energieleverancier Eneco voor het financieren van duurzame projecten. ING Groenbank trad op als coördinerende bank voor de transactie.

Groenleningen

Groenleningen zijn leningen tegen lage rente voor duurzame projecten en worden mogelijk gemaakt door de Regeling Groenprojecten van de Nederlandse overheid. Triodos Bank stond aan de basis van deze regeling.

Eneco - Groenlening

Regeling Groenprojecten stimuleert innovatieve en duurzame investeringen

De Regeling Groenprojecten stimuleert de marktintroductie van innovatieve en duurzame investeringen. Deze draagt daarmee bij aan het verder verduurzamen van de Nederlandse samenleving. De samenwerking tussen de drie financiers en Eneco is een goed voorbeeld van de toegevoegde waarde van deze fiscale regeling, waarbij particulier geld wordt aangetrokken door 'groene' spaarders en beleggers belastingvoordeel te geven.

'Zeker in het huidige economische klimaat is het bijzonder te noemen dat er maar liefst €5 miljard in deze regeling om gaat. Geld dat specifiek is bestemd voor het verder verduurzamen van de Nederlandse maatschappij. Dat gegeven en de uitkomsten van het onderzoek van CE Delft zijn voor ons het bewijs dat de regeling werkt', aldus Itske Lulof, voorzitter Beraad Groenfondsen en fondsmanager van Triodos Groenfonds.

Het onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau CE Delft heeft recent een onderzoek uitgevoerd naar de de Regeling groenprojecten. Het onderzocht de duurzaamheidwinst en economische winst van de regeling. De conclusie van het onderzoek: de Regeling groenprojecten is een kosteneffectief instrument. Het kan bijdragen aan de realisatie van de kabinetsdoelstelling om in 2020 16% energie uit duurzame bronnen te halen.

Eneco: Duurzame energie voor iedereen

Eneco investeert fors in nieuwe duurzame energie-initiatieven, vorig jaar ruim €700 miljoen. Dit varieert van wind (op land of zee) en waterkracht tot zonne-energie en biomassa. Eneco heeft een volledig duurzame energievoorziening als doel gesteld. De Regeling Groenprojecten maakt het voor hen mogelijk om op grote schaal te investeren in duurzame energievoorzieningen.