Vier Nederlandse bedrijven in wereldwijde Fintech100

27 oktober 2016 Banken.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederlands FinTech-bedrijf Adyen staat op de 15e plek van de top 100 meest succesvolle FinTechs ter wereld. China domineert de top van de lijst, met maar liefst vier van de top vijf FinTechs die gevestigd zijn in het Aziatische land en nog eens vier in de top 50. Maar ook Nederland doet het niet gek met in totaal vier noteringen in de top 100 – naast Adyen staan ook HitBTC, I/O Digital en Quantoz in de lijst.

Voor het derde jaar op rij hebben KPMG en H2 Ventures de Fintech100 opgesteld, een top 100 lijst van de honderd meest toonaangevende FinTech-bedrijven ter wereld. Voor het opstellen van de ranglijst zijn de FinTech-bedrijven beoordeeld op een vijftal factoren: totaal opgehaalde financiering, financierings-tempo, geografische en sectorale diversiteit en de X-factor (afhankelijk van hoe innovatief het bedrijf is).

2016 Fintech100

Uit het onderzoek blijkt dat China zijn dominantie in de lijst verder heeft uitgebouwd. Hoewel de investeringen in FinTech wereldwijd stijgen, is de opkomst van FinTech in China opvallend. Ant Financial, de financiële tak van de Chinese Alibaba Group, heeft de eerste plek veroverd, terwijl het bedrijf vorig jaar nog niet op de lijst stond. Ook de rest van de top 5 bestaat uit Chinese bedrijven, met uitzondering van Oscar, een technologie-gedreven zorgverzekeraar uit de VS.

Europa & Nederland
In totaal telt de lijst 13 bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk en daarnaast nog eens 28 bedrijven uit de EMEA-regio: Europa, Midden-Oosten en Afrika. De eerste Europese speler in de lijst valt net buiten de top 5. De Britse Atom Bank staat op de zesde plek. Atom Bank is opgericht in 2014 en is een van de wereldwijde voorlopers op het gebied van mobiel bankieren en lenen. De bank is volledig App-based en heeft geen kantoren. De digitale ervaring van Atom Bank is uitgerust met geavanceerde biometrische beveiliging (gezicht- en stemherkenning) en heeft in het voorjaar van 2016 besloten om ‘machine learning’-technologie in zijn app te verwerken. De enige andere Europese speler in de top 10 is het Duitse Kreditech (#7), eveneens een digitale bank.

Van de 28 EMEA-bedrijven zijn er vier afkomstig uit Nederland. De hoogstgeplaatste Nederlandse speler is Adyen op de 15e plek. Het Nederlandse betaalbedrijf levert een technologische oplossing waarmee bedrijven van overal ter wereld betalingen kunnen ontvangen. Vorig jaar wist het bedrijf zijn omzet ruim te verdubbelen – het bedrijf draaide over 2015 een omzet van $350 miljoen. Het is de meest verbonden betaaloplossing met ruim 250 verschillende aangesloten betaalmethoden. Deze unieke positie wordt gereflecteerd in de ranking – ten opzichte van 2015 is Adyen met vier plekken gestegen.

De overige drie Nederlandse spelers in de Fintech100 bevinden zich in de onderste helft van de lijst, de zogenaamde ‘Emerging stars’. Deze bedrijven zijn nog niet groot genoeg voor een plek in de top 50 maar maken wel aanzienlijke kans om hier de komende jaren onderdeel vanuit te gaan maken. Onder deze veelbelovende spelers bevinden zich HitBTC, I/O Digital en Quantoz. HitBTC heeft een handelsplatform ontworpen voor virtuele valuta of ‘cryptocurrency’ zoals bitcoin en litecoin. Het platform staat bekend om zijn geavanceerde matching technologie en ondersteund zowel betalingen in euro’s en US-dollars als in Britse ponden.

Adyen - HitBTC - IO Digital - Quantoz

I/O Digital is een Blockchain ontwikkelaar die sinds 2014 een Open Source Blockchain aan het ontwikkelen is dat geschikt is voor bedrijven wereldwijd. Bedrijven kunnen hun bestaande of nieuwe applicaties aansluiten zodat zij optimaal gebruik kunnen maken van Blockchain technologie. De technologie voorziet er ook in om sidechains te koppelen met de I/O Digital Blockchain en voorziet er in dat zij interoperabel zijn met andere gekoppelde sidechains. Een Blockchain ecosysteem.

Quantoz is een Nederlandse FinTech die inspeelt op de opkomst van Internet of Things, waarbij steeds meer (gebruiks-)voorwerpen verbonden zijn aan het internet. Het feit dat ‘machines’ hierdoor de mogelijkheid krijgen om te betalen voor producten of diensten is volgens het bedrijf niet voorzien door veel financiële instellingen. Quantoz biedt een infrastructuur voor het verwerken en afhandelen van dit soort betalingen.

Naast de Nederlandse spelers, zijn er ook een aantal buitenlandse spelers in de lijst te vinden die wel actief zijn op de Nederlandse markt. Zo staat op de twaalfde plek Funding Circle, de Britse crowdfunder die ongeveer een jaar geleden instapte op de Nederlandse markt door de overname van Zencap. De dertiende plek is voor Square, een Amerikaanse aanbieder van mobiele betaaloplossingen, die in november 2014 de Nederlandse markt betrad. Ook het van oorsprong Duitse Spotcap, een online kredietplatform dat sinds maart 2015 ook in Nederland actief is, is in de top 50 te vinden (#29).