Square Register App ook in Nederland beschikbaar

25 november 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Vijf jaar nadat betaaloplossing Square werd gelanceerd door Twitter mede-oprichter Jack Dorsey in de Verenigde Staten is Square begonnen aan een wereldwijde uitrol. Vanaf vorige week is de Cash Register App van Square ook in Nederland beschikbaar.

De wereldwijde lancering werd bekend gemaakt tijdens een event vorige week van de Financial Times. De lancering betreft de Cash Register App, een tool waarmee detailhandelaren een tabblet of smartphone kunnen gebruiken als kassa. Daarnaast biedt de online kassa nog een aantal handige functies die in je inzicht geven in verkoopcijfers en voorraadbeheer. De app ondersteunt 130 verschillende valuta en werkt ook in landen waar het betalen met Square nog niet werd ondersteund.

Square - Betalingen

Kans op succes in Nederland gering

De wereldwijde lancering betreft alleen de Cash Register App waarbij klanten met een betaalpas met een magneetstrip kunnen betalen. Een kaartlezer voor pinnen met een chip maakt geen onderdeel uit van de wereldwijde uitrol en zal dus uit Verenigde Staten moeten worden gehaald. Een succesvolle implementatie in Nederland, waar al geruime tijd de magneetstrip is ingewisseld voor een chip op de betaalpas, lijkt daarmee een lastige opgave. Ook ondersteunt de betaaloplossing geen contactloos betalen.

Square Wallet

In maart dit jaar trok Square de stekker uit Square Wallet. Dit had een grote innovatie op het gebied van betalingen moeten worden. Square leek op de goede weg. Het strikte Starbucks om een pilot door te voeren met de Square Wallet, waardoor klanten gemakkelijk hun bestellingen konden afrekenen. Toch sloeg de wallet-oplossing nooit echt aan. Volgens Brett King, de oprichter en CEO van Moven, een mobile banking startup uit New York, is het manco van dergelijke wallets een gebrek aan engagement met de klant. Als dit niet lukt om klanten met de wallet te binden dan zullen klanten eerder geneigd zijn om snel te betalen met bijvoorbeeld een betaalkaart waarmee ‘geswiped’ kan worden – vergelijkbaar met het in Nederland opkomende ‘contactloos betalen’.

Na het falen van Square Wallet zet Square nu in op Square Order, een mobile app waarmee klanten bestellingen kunnen plaatsen en betalen. De service laat zich enigszins vergelijken met het Nederlandse MyOrder.