Funding Circle stapt als crowdfunder in Nederlandse markt

21 oktober 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Britse crowdfunder Funding Circle is toegetreden in de Nederlandse crowdfundmarkt. Het leenbedrijf heeft Zencap overgenomen, een crowdfundspeler die onder meer actief is in Nederland, en krijgt op die manier voet aan de grond in de Nederlandse markt. De veel serieuzere aanpak van Funding Circle vormt echter een grotere bedreiging voor de Nederlandse banken dan de huidige spelers op de markt – Funding Circle heeft een kredietportefeuille van meer dan €1 miljard.

Uit onderzoek van EY en de University of Cambridge bleek eerder dit jaar dat in 2014 de Europese markt voor alternatieve financiering is uitgegroeid tot een waarde van bijna €3 miljard. Ruim €2,3 miljard daarvan komt uit het Verenigd Koninkrijk, waar de markt voor crowdfunding en andere alternatieve manieren van financiering vele malen groter is dan in de meeste andere Europese landen. In vergelijking, uit onderzoek van crowdfunding adviesbureau Douw & Koren blijkt dat de Nederlandse markt in 2014 een waarde bereikt heeft van €63 miljoen en in 2015 eindigt de markt als deze zijn ingezette groeipad doorzet waarschijnlijk op een waarde van rond de €100 miljoen.

Zencap heet nu Funding Circle

Funding Circle neemt Zencap over
Zencap, een crowdfunding platform dat actief is in Spanje, Duitsland en ook Nederland, wordt overgenomen door Britse crowdfundgigant Funding Circle. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Het verschil in grootte tussen beide partijen is direct duidelijk. Maakte Zencap in juli 2015 bekend dat ze sinds hun oprichting in 2014 ruim €20 miljoen hebben gecrowdfund, Funding Circle beschikt over een zakelijke kredietportefeuille van meer dan €1 miljard in de UK en de VS.

Door zijn omvang en aanbod vormt Funding Circle een bedreiging voor de Nederlandse banken. Van de kleine Nederlandse spelers als Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund hadden ze nog weinig te vrezen, omdat die voornamelijk gericht zijn op een segment waar de banken minder geïnteresseerd in zijn – kleine leningen met weinig onderpand en veelal hoog risico. Funding Circle leent in de UK echter bedragen uit van tussen de £5.000 en £1 miljoen (~€1,37 miljoen), en biedt ook leningen met hypothecaire dekking en achtergestelde leningen aan. De verwachting is dat Zencap dergelijke producten ook zal gaan aanbieden, in plaats van het huidige maximale leenbedrag van €250.000. Jeroen Broekema, hoofd van Zencap Nederland, laat tegenover het FD weten dat, met steun van Funding Circle, “de tijd van spielerei” voorbij is. “We kunnen nu een vuist maken tegen de traditionele investeringswereld.”