NL Crowdfundingmarkt haalt 1e helft 2015 50 miljoen op

16 juli 2015 Banken.nl 4 min. leestijd

Crowdfunding adviesbureau Douw & Koren heeft recentelijk de Nederlandse crowdfundingmarkt onderzocht, die volgens het bureau in het eerste halfjaar van 2015 uitkomt op zo’n €50 miljoen. Wanneer de trend zich doorzet, en dat is de verwachting, dan zal de crowdfundingmarkt dit jaar door de grens van 100 miljoen breken, waarmee het in ons land de grootste vorm van alternatieve financiering vormt. Volgens Douw & Koren laten banken en gevestigde instellingen momenteel – ten aanzien van crowdfunding – echter wel kansen liggen.

Crowdfunding heeft de afgelopen jaren wereldwijd een enorme vlucht genomen en ook in Nederland lijkt de opmars van de alternatieve financieringsvorm niet meer te stoppen. Uit berekeningen begin dit jaar van Douw & Koren, een crowdfunding adviesbureau uit Amsterdam, bleek dat de afgelopen twee jaar de markt voor crowdfunding telkens is verdubbeld.  

49-miljoen-gecrowdfund-in-de-eerste-helft-van-2015

Crowdfunding blijft groeien
Uit recent onderzoek van Douw & Koren valt op te maken dat sinds de opkomst van crowdfunding in Nederland enkele jaren terug al meer dan €150 miljoen middels crowdfunding is opgehaald. “Crowdfunding is de grootste vorm van alternatieve financiering, voor zowel creatieve en maatschappelijke projecten als ondernemingen”, stelt Gijsbert Koren, medeoprichter van Douw & Koren. “Crowdfunding blijft groeien door bijdragen van een steeds groter wordende groep van inmiddels tienduizenden mensen die direct doneren aan en investeren in projecten en ondernemingen die hen aanspreken”, vult medeoprichter Simon Douw aan.

€50 miljoen opgehaald in H1 2015
Uit hun meest recente cijfers van het afgelopen half jaar blijkt dat in 2015 tot nu toe zo'n €49 miljoen aan crowdfunding is opgehaald in Nederland, een ruime verdubbeling ten opzichte van de eerste helft van 2014, toen €23 miljoen werd opgehaald. In totaal werden het afgelopen halfjaar meer dan 1500 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. Ondernemingen haalden in de eerste helft van 2015 €41,8 miljoen op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag €89.000.

Voor creatieve projecten, zoals films, muziek en theater, bedroeg het totaal opgehaalde bedrag €4,2 miljoen en het gemiddelde bedrag per project was €9.700. Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of schoolproject, was het totaal opgehaalde bedrag €3 miljoen en het gemiddelde bedrag per project zo’n €4.700.

Gemiddeld-32000-gecrowdfund-per-project

Bedrijven en banken laten kansen liggen
Ondanks dat crowdfunding in populariteit toeneemt benutten nog maar relatief weinig organisaties de mogelijkheden voor zogeheten ‘stapelfinanciering’ en ook banken laten volgens Douw & Koren kansen liggen op dit vlak.

Simon Douw legt uit: “Wat betreft bedrijfsfinanciering zien we dat crowdfunding complementair kan zijn aan andere vormen van financiering. Er ligt een kans voor ondernemingen om meer gebruik te maken van stapelfinanciering, waarbij een deel van de financieringsvraag met crowdfunding wordt ingevuld en een deel uit andere bronnen, zoals bankfinanciering. Hierdoor kunnen meer ondernemers in hun financieringsvraag voorzien, want vaak kan één financieringsvorm niet de gehele financieringsvraag dekken.” Hij voegt toe: “De eerste voorbeelden van geslaagde combinatiefinancieringen door zowel de bank als crowdfunding, hebben plaatsgevonden, maar nog niet op grote schaal. Banken zouden dergelijke stapelfinanciering meer kunnen aanjagen om hun zakelijke klanten beter te bedienen. Daar laten banken nu nog kansen liggen”, aldus Douw.

1542-projecten-gecrowdfund-in-de-eerste-helft-van-2015

Onderzoek Fundwijzer
Ook crowdfunding website Fundwijzer.nl*, een initiatief van adviesbureau Middenduin, onderzocht recentelijk de ontwikkelingen binnen de Nederlandse crowdfundingmarkt. Volgens hun onderzoek is er in Nederland – middels zo’n 1.000 crowdfundingprojecten – in de eerste helft van 2015 meer dan €43 miljoen opgehaald.

* In lijn met de toenemende populariteit van Crowdfunding zijn er het afgelopen jaar diverse crowdfunding overzichtswebsites gelanceerd. Douw & Koren startte met Fundipal.nl, Middenduin lanceerde samen met Quant Base Fundwijzer.nl en onlangs werd ook Crowdfundmarkt.nl opgezet.