Rabobank partner crowdfunding gids Fundipal.nl

14 april 2015 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank heeft zich aangesloten als partner van Fundipal.nl, een overzichtswebsite voor crowdfunding die onlangs is opgezet door crowdfunding adviesbureau Douw & Koren. Crowdfunding neemt nog altijd een vlucht binnen het Nederlandse en internationale financieringslandschap en het aantal crowdfundingplatformen neemt in hoog tempo toe. Met inmiddels een wildgroei aan nieuwe crowdfunding-initiatieven helpt Fundipal organisaties onder meer te bepalen welk crowdfundingplatform het beste bij hen past.

Crowdfunding blijft populair in Nederland. In 2014 groeide de Nederlandse crowdfundingmarkt naar €63 miljoen, een verdubbeling ten opzichte van €32 miljoen in 2013. Vorig jaar waren er volgens de crowdfundingexperts van Douw & Koren meer dan 2.000 projecten die door middel van crowdfunding werden gefinancierd. Een van de voornaamste redenen is dat – sinds de uitbraak van de crisis – banken hun handen nog altijd op de knip houden en terughoudend zijn in het verstrekken van kredieten voor met name het MKB-segment. Het gevolg: alternatieve financiering nam een vlucht de afgelopen jaren; vooral crowdfunding is uitgegroeid tot een razend populaire financieringsvorm, getuige de vele nieuwe crowdfundingplatformen die de afgelopen tijd als paddestoelen uit de grond schoten. Enkele voorbeelden van crowdfundingplatformen zijn onder meer: CrowdAboutNow, Geldvoorelkaar, Kickstarter, Kapitaal op Maat, GreenCrowd, Oneplanetcrowd, SamenInGeld en Zencap.

Fundipal - Crowdfunding gids

Douw & Koren lanceert Fundipal.nl
Voor veel ondernemers, die op zoek zijn naar financieringsmogelijkheden is dit natuurlijk goed nieuws, maar het enorme crowdfundingaanbod  leidt ook tot veel vragen bij ondernemers zoals: ‘is crowdfunding een geschikte oplossing voor mijn organisatie?’ ‘Welk crowdfunding platform past het beste bij mijn financieringsvraag?’ En ‘hoe ziet het crowdfundingtraject er dan uit?’. Om ondernemers een goed overzicht te bieden van alle bestaande crowdfundingplatformen, en om bedrijven te ondersteunen bij dergelijke vragen, besloot Douw & Koren een aparte website te lanceren: Fundipal.nl.  

Gijsbert Koren, mede-oprichter van de crowdfundingspecialist beschrijft Fundipal als “een tool waarmee ondernemers wegwijs gemaakt worden in de wondere wereld van crowdfunding”. Fundipal biedt onder meer een overzicht van de kosten voor het gebruik van de crowdfundingplatforms, de verschillende vormen van financiering die zij aanbieden en of er sprake is van een AFM vergunning of ontheffing.

Douw & Koren geeft naast een overzicht van de markt, ondernemers ook advies op maat. Koren: “Ondernemers kunnen bij ons een ‘Fundipal Sessie’ volgen, waar in 1,5 uur gekeken wordt hoe de financieringsvraag van een organisatie via crowdfunding kan worden ingevuld. Zo krijgen ondernemers een goed beeld van wat crowdfunding voor hun financieringsvraag kan betekenen en hoe ze stap voor stap met crowdfunding aan de slag kunnen.” Indien gewenst kunnen bedrijven zelfs nog een stap verder gaan en zich door Douw & Koren bij hun financieringsvraag en het complete crowdfundingtraject laten begeleiden. 

Douw & Koren - Crowdfunding

Rabobank partner
Fundipal heeft inmiddels ook een belangrijke partner binnengehaald. Om ondernemers bewust te maken van de mogelijkheden van crowdfunding, sluit Rabobank zich als partner aan bij het initiatief. Paul Dirken, directeur Bedrijven bij de Rabobank: “Ondernemers gaan voor het realiseren van hun ambities steeds meer op zoek naar een gezonde financieringsmix. Crowdfunding kan in zo’n mix een waardevolle aanvulling zijn op bancair krediet. Wij willen onze zakelijke klanten graag helpen, ook als het gaat om alternatieve financieringsbronnen zoals crowdfunding. Fundipal maakt de ondernemer op een effectieve en op maat gesneden manier wegwijs in de wereld van crowdfunding”, aldus Dirken. “Met dit partnership onderstreept de Rabobank dat crowdfunding onomkeerbaar onderdeel gaat worden van toekomstige financieringsmodellen”, besluit hij. 

Koren voegt toe: “Een juiste financieringsmix kan een onderneming helpen bij het bereiken van haar doelen. Steeds meer ondernemingen benutten verschillende financieringsbronnen en leggen daarmee een stevige financiële basis voor de toekomst van hun onderneming. ”Douw&Koren hoopt op termijn ook andere aanbieders van financiering inzichtelijk te presenteren via Fundipal, zodat ondernemers eenvoudig hun financieringsmix zelf vorm kunnen geven.”

Fundwijzer
Fundipal vormt de tweede recentelijk gelanceerde website die een overzicht biedt met betrekking tot de verschillende crowdfunding opties die de (Nederlandse) crowdfunding markt te bieden heeft. Vorige maand werd namelijk een soortgelijk initiatief gelanceerd door adviesbureau Middenduin en data-analysebureau Quant Base. Zij lanceerden Fundwijzer.nl, een website die een overzicht  biedt van alternatieve financieringen en van alle projecten en proposities van inmiddels zo’n 25 Nederlandse crowdfunding platformen. In de komende periode wil de crowdfunding wegwijzer zijn overzicht verder aanvullen met andere en nieuwe platformen om zo uiteindelijk een volledig overzicht te kunnen geven van het aanbod op de markt.