Crowdfunding in Nederland: 43 miljoen in 1e helft 2015

08 juli 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

In het eerste halfjaar van 2015 is er door bijna 1.000 crowdfunding projecten in Nederland meer dan €43 miljoen aan financiering opgehaald. Iets meer dan de helft daarvan (€22,5 miljoen) is opgehaald in het tweede kwartaal, door meer dan 600 crowdfunding projecten. Dat blijkt uit cijfers van crowdfunding-overzichtssite Fundwijzer.nl.

Crowdfunding is in Nederland nog een relatief kleine markt, zeker in vergelijking met de rest van de gigantische markt voor ondernemingsfinanciering. Maar crowdfunding is nog jong en laat nu al indrukwekkende groeicijfers zien. Uit berekeningen van crowdfunding consultancybureau Douw & Koren blijkt dat de markt voor crowdfunding in de afgelopen twee jaar telkens verdubbeld is. Met het succes van de crowdfundplatformen komen er ook steeds meer overzichtswebsites op de markt. Eerder besteedde Banken.nl al aandacht aan Fundwijzer (een initiatief van Middenduin), Fundipal.nl (een initiatief van Douw & Koren) en Crowdfundmarkt.nl. 

Nederlandse Crowdfundingmarkt

Marktoverzicht
Het voordeel van deze overzichtssites is dat zij real time bijhouden hoe de markt zich ontwikkelt en daar periodiek over rapporteren. Fundwijzer rapporteert maandelijks met een update van de crowdfundmarkt op basis van de succesvol afgeronde projecten. In het tweede kwartaal van 2015 zijn volgens Fundwijzer 637 projecten succesvol gefinancierd waarvan 250 in juni, 211 in mei en 176 in april. Hoewel het aantal projecten in juni hoger is, werd in mei voor het hoogste bedrag gefinancierd – zo’n €8,5 miljoen tegenover €7,7 miljoen in juni. In totaal is in het tweede kwartaal voor ruim €22,5 miljoen gefinancierd via crowdfunding, blijkt uit de update, waarmee in het eerste halfjaar van 2015 het totaal gefinancieerde bedrag op meer dan €43 miljoen uit komt.

Fundwijzer’s concurrent Crowdfundmarkt.nl rapporteerde onlangs dat in mei 2015 het Nederlandse crowdfundaanbod gestegen is naar €8,9 miljoen. Fundwijzer toont in zijn kwartaaloverzicht van Q2 2015 dat het aanbod in de afgelopen maand verder gestegen is naar €12,5 miljoen, met een doelbedrag van €18,4 miljoen. Volgens de online marktplaats worden er op 1 juli in totaal 674 crowdfunding projecten aangeboden op de 44 aangesloten crowdfundingplatformen.

Openstaande Nederlandse Crowdfunding Projecten

Van dit aanbod is het overgrote deel donatie-projecten waarbij de geldschieters geen wederdienst of terugbetaling verwachten – met 428 projecten zo’n 64% van het totale aanbod. Dit is meteen ook het grootste deel van het openstaande bedrag – zo’n €5,1 miljoen. Verder worden er vooral veel projecten aangeboden waar financiering wordt beloond met een product of dienst – het aanbod van voorverkoop-projecten is goed voor zo’n €3,5 miljoen van het openstaande bedrag en telt 151 projecten op 1 juli 2015.