Ruim 20 miljoen gecrowdfund via Zencap

17 juli 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Zencap, een snelgroeiend crowdfundingplatform voor zakelijke kredieten in Europa, heeft in de afgelopen 15 maanden ruim 20 miljoen aan leningen uitbetaald. Daarmee ondersteunt het platform mkb’ers uit verschillende sectoren bij het realiseren van hun projecten.

Sinds de kredietcrisis is er in Europa en de VS een rijk landschap aan alternatieve bronnen van financiering ontstaan. MKB-ers kloppen steeds vaker aan bij deze alternatieve kredietverleners in plaats van bij banken. Uit onderzoek van EY bleek eerder dit jaar dat de markt voor alternatieve financiering in 2014 is gegroeid naar een grootte van bijna €3 miljard. Ook in 2015 wordt een verdere gestage groei verwacht.

Uit recente cijfers van Douw&Koren blijkt verder dat in het eerste halfjaar van 2015 in Nederland al voor €50 miljoen aan crowdfunding is opgehaald door ondernemingen en maatschappelijke en creatieve projecten. Crowdfunding geldt als het grootste segment van de alternatieve financieringsmarkt.

Zencap

Zencap
Een relatief nieuwe speler op de Nederlandse markt voor crowdfunding is Zencap*. Zencap is oorspronkelijk een Duits crowdfundplatform, dat in maart 2014 werd opgericht door Christian Grobe en Matthias Knecht (CEO). Vanuit zijn hoofdkantoor in Berlijn is de startup al snel op buitenlands avontuur gegaan, met de oprichting van een Spaans en een Nederlands platform. Het team van het platform telt anno juli 2015 67 financieel professionals.

Knecht vertelt over het succes van het snel groeiende platform: “Zencap heeft een snelle en makkelijke aanmeldingsprocedure, korte lijnen en persoonlijke klantenservice. Zowel ondernemers als investeerders ervaren onze website als prettig en duidelijk. Het is de sleutel tot succes.”

Crowdfunding

20 miljoen
In een recent persbericht laat het platform weten dat het in de afgelopen 15 maanden – vanaf de tweede maand dat deze actief is – in totaal al voor ruim 20 miljoen euro aan leningen heeft uitbetaald. Vooral juni 2015 was een goede maand voor Zencap – afgelopen maand betaalde het platform voor €4 miljoen aan zakelijke leningen uit. MKB-ers weten het platform steeds beter te vinden om kapitaal in te zamelen voor hun projecten en groeiambities, en ook in Nederland gaat het hard. “In de 5 maanden dat Zencap in Nederland actief is, hebben wij al 46 leningen online gezet, bij elkaar goed voor circa 3 miljoen euro aan bedrijfsfinancieringen”, vertelt Jeroen Broekema, Country Manager van Zencap Nederland.

* Zencap is onderdeel van Rocket Internet, een wereldwijd platform onder andere bekend voor het opbouwen van Zalando, Westwing en Hello Fresh. Het netwerk van Rocket Internet telt wereldwijd 28.000 werknemers en is actief in meer dan 100 landen verspreid over de hele wereld.