Startups mogen product testen in Rabobank UX Center

30 mei 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank gaat startups de mogelijkheid bieden om de door hun ontwikkelde producten te testen in het User Experience Center dat de bank heeft ingericht op haar hoofdkantoor. Het UX Center is onder meer uitgerust met een legio aan camera’s en een one-way mirror om de tests en testpersonen te observeren. Rabobank selecteert binnenkort één FinTech en één Food & Agri startup die gebruik mogen maken van het UX Center.

In 2012 opende Rabobank de deuren van haar eigen User Experience Center (UX Center). Het UX Center is een testomgeving waarin applicaties en andere producten getest kunnen worden door consumenten of klanten. Door middel van op afstand bestuurbare camera’s, opklikcamera’s om de vingerbewegingen over een tabletcomputer te volgen en eye-tracking om de oogbewegingen van de testpersoon over het scherm te meten, wordt de usability van producten getest. Een observatieteam kijkt mee van achter een one-way mirror, en het licht, geluid, en de statische en bewegende beelden in de ruimte kunnen worden aangepast om verschillende praktijksituaties na te kunnen bootsen.

Rabobank UX center

Vorige week maakte Berry Marttin, bestuurslid van de Rabobank, tijdens de Campus Party* bekend dat de bank zijn UX Center zal openstellen voor een geselecteerde FinTech startup en een Food & Agri startup. Zo biedt de bank hen de mogelijkheid om hun ontwikkelde product te testen op usability, en ondersteunt de startende bedrijven bij de verdere ontwikkeling van dat product.

Harrie Vollaard, hoofd innovatie van de Rabobank, vertelt: “We hopen met het aanbieden van de faciliteiten in ons UX Center voor startups een tastbaar steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van deze jonge bedrijven. We zien er naar uit om de geselecteerde startups, op onze kosten, hun ontwikkelde product te laten testen onder deskundige begeleiding van onze usability-experts.” De startups die gebruik mogen maken van de faciliteiten worden geselecteerd door de Rabobank. Geïnteresseerde startups kunnen zich binnenkort aanmelden op de website van de bank.

Rabobank ondersteunt ook buiten dit initiatief om startups in Nederland op verschillende manieren. Vollaard: “We ondersteunen startups op diverse gebieden. We introduceren ze in onze netwerken van investeerders of potentiële klanten.” De afgelopen 3 jaar heeft de Rabobank het aantal samenwerkingsverbanden dat de bank heeft met versnellingsprogramma’s vervijfvoudigd en de afgelopen 5 jaar het aantal partnerships met startups vertienvoudigd. “Via onze deelname aan diverse versnellingsprogramma’s helpen we deze innovatieve starters ook aan Rabobank-mentoren. En onze communitybankers, die hun werk verrichten in diverse startups-omgevingen, helpen hen bijvoorbeeld met financiële diensten en bancaire zaken. We zien dat FinTech-startups behoefte hebben aan een professioneel platform bij de bank om bijvoorbeeld hun dienst te testen bij potentiële klanten”, sluit Vollaard af.

* Rabobank was afgelopen week als Partner betrokken bij en leverde een bijdrage aan groot tech-evenement Campus Party in de Jaarbeurs in Utrecht.