Fintech start-up Spotcap haalt €31,5 miljoen op

03 februari 2016 Banken.nl 17 min. leestijd
Profiel

Fintech start-up Spotcap heeft €31,5 miljoen aan nieuwe financiering opgehaald. De online kredietverstrekker wil daarmee verder groeien in Nederland, Spanje en Australië.  Het is al de derde succesvolle financieringsronde van Spotcap in anderhalf jaar tijd. Spotcap verstrekt kortlopende leningen aan kleine en middelgrote leningen aan kleine en middelgrote bedrijven. De online kredietverstrekker richt zich vooral op werkkapitaalfinanciering. Opgenomen leningen, uiteenlopend van €1.000 tot €100.000 worden binnen zes maanden in gelijke delen afgelost.

Inspelen op behoefte aan alternatieve financiering

Spotcap legt de focus op snelheid. Binnen één werkdag krijgen ondernemers uitsluitsel of ze een lening kunnen krijgen, hoe hoog die is en met welk rentepercentage. Alternatieve financiering voor kleine en middelgrote bedrijven heeft sinds de financiële crisis sterk aan belang gewonnen. Banken stellen zich al geruime tijd terughoudend op om kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven leningen te verstrekken. Spotcap werd opgericht in 2014, met een hoofdkantoor in Berlijn en lokale kantoren in Amsterdam, Madrid en Sydney.

Spotcap Nederland

Financier bekend in de wereld van fintech

Sinds maart 2015 is de online kredietverstrekker actief op de Nederlandse markt. In tien maanden tijd heeft Spotcap al voor €7 miljoen aan leningen verstrekt, aan zo’n 450 klanten. De nieuw aangetrokken financiering wil Spotcap in Nederland gebruiken om iets grotere leningen te kunnen aanbieden. De investering die Spotcap nu krijgt komt van Finstar Financial Group – een Russische participatie-maatschappij opgericht door de Russische miljardair Oleg Boyko. “Finstar past goed bij ons omdat het de laatste tijd grote investeringen heeft gedaan in andere fintechbedrijven. Zo investeerde Finstar afgelopen november €15 miljoen in Euroloan, een Finse start-up die zich toelegt op een virtuele creditcard”, zegt Niels Turfboer, managing director bij Spotcap tegen RTL Z.

Spotcap klaar voor concurrentiestrijd

Volgens Turfboer kan Spotcap nu meer krediet verstrekken. Dat wordt nu €150.000 met een looptijd tot maximaal een jaar. “We gaan ook nog meer investeren in ons bedrijf en hoe de klant onze dienstverlening ervaart”, zegt Niels Turfboer. Turfboer vindt dat Spotcap qua risicomodel en technologie extreem sterk is en dat de online kredietverstrekker zeker kan concurreren met andere spelers, zoals onder meer het Amerikaanse Kabbage, die in samenwerking met ING zal proberen op het Europese vasteland meer voet aan de grond te krijgen.

'heeft €31,5 miljoen aan nieuwe financiering opgehaald'