Nog 5% van medewerkers moet bankierseed afleggen

10 december 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

95% van de circa 85.000 medewerkers in de bancaire sector hebben sinds 1 januari de bankierseed afgelegd. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) eerder deze week. Voor 1 april 2016 hoeft dus nog slechts 5% (~4.250 medewerkers) te beloven integer en zorgvuldig zijn functie uit te oefenen, en de klant centraal te stellen.

Omdat de Nederlandse banken het belangrijk vinden dat de integriteit en zorgvuldigheid van bankiers en andere medewerkers in de bancaire sector wordt benadrukt is de bankierseed in het leven geroepen. Er is gekozen voor een bankierseed die voor alle werknemers in de bancaire sector geldt, omdat in de woorden van NVB-voorzitter Chris Buijink “cultuur en gedrag een zaak zijn van alle werknemers, van hoog tot laag.” Ook is er voor het behandelen van klachten over het niet naleven van de gedragsregels in de eed het Tuchtreglement bancaire sector vastgesteld, uitgevoerd door Stichting Tuchtrecht Banken.

Bankierseed

Nog 5%
Sinds het begin van 2015 heeft ruim 95% van de circa 85.000 bankmedewerkers de bankierseed afgelegd. De deadline waarop alle medewerkers de eed moeten hebben afgelegd is gesteld op 1 april 2016. De laatste 5% - zo’n 4.250 medewerkers – zal voor die tijd, net zoals de rest van de sector, tijdens een ceremonie moeten beloven om integer en zorgvuldig te zijn, en altijd de belangen van alle betrokken partijen af te wegen. Met name het belang van de klant moet hierbij centraal worden gesteld, volgens de gedragsregels in de eed.

De bankierseed die Nederlandse bankiers en bankmedewerkers moeten afleggen om te beloven zich aan de opgestelde gedragsregels te houden, heeft veel internationale aandacht getrokken. Zo werd er bijvoorbeeld enige tijd terug een reportage gemaakt over de eed door Europese culture zender Arte-tv.