Gokverslaafde bankier krijgt beroepsverbod opgelegd

25 oktober 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Een Nederlandse gokverslaafde oud-medewerker van een bank mag zijn vak 30 maanden niet uitoefenen. De straf is opgelegd door de Tuchtcommissie Banken. De man meldde zich uiteindelijk zelf bij zijn leidinggevende, maar niet voordat hij voor zichzelf acht rekeningen had geopend en 68 creditcards had aangevraagd. De totale schade bedroeg ruim €850.000.

Een verslaving kost een mens doorgaans veel geld. Of het nu drugs zijn, gokken of zelfs het kopen van Lego. De ene verslaving is destructiever voor een mens dan de ander, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat de ratio uit het oog verloren is. En natuurlijk dat ze veel geld nodig hebben om hun verslaving te kunnen financieren, meestal meer dan waarover ze beschikken. Een oud-bankmedewerker verloor zich aan online gokken en benadeelde op ernstige wijze zijn oud-werkgever.

 

De persoon in kwestie opende voor zichzelf acht verschillende bankrekeningen. Daaraan koppelde hij maar liefst 68 creditcards, waarvan hij de bestedingslimiet op maximaal zette. De verweerder heeft het systeem van de bank gemanipuleerd door automatisch gegenereerde overeenkomsten te verwijderen. Al het geld dat vrijkwam werd besteed aan online gokken. 

Slecht voor vertrouwen

De man meldde zich uiteindelijk zelf bij zijn werkgever, waarna een procedure begon bij de Tuchtcommissie Banken. Die bestempelde het gedrag van de man als ‘niet integer en in strijd met de interne regels van de bank’. Ook heeft hij met zijn gedrag een slechte invloed gehad op het vertrouwen dat de samenleving in banken moet kunnen hebben. De Tuchtcommissie geeft aan rekening te houden met de schuldbewuste houding. De naam van de persoon in kwestie is opgenomen in het register van de Stichting Tuchtrecht Banken, dat in te zien is voor aangesloten banken. Toch hoeven zij naar verluidt niet te vrezen dat hij weer zal solliciteren bij een bank, hij heeft namelijk aangegeven nooit meer voor een bank te willen werken.