Mercer: Salarisbevriezing voor helft EU topbankiers

26 februari 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Meer dan de helft van het hoger management binnen Europese banken en verzekeraars krijgt in 2013 te maken met een ‘salary freeze’ (salarisbevriezing). Voor 60% van CEO’s geldt dat hun basissalaris dit jaar niet stijgt, voor level 2 hoger management ligt dit percentage op 54%. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer onder grote banken en verzekeraars in 21 landen.

Europese topbankiers worden relatief harder aangepakt dan hun collega’s in Noord-Amerika en opkomende markten. Dit is niet verwonderlijk aangezien Europese banken in de afgelopen vijf jaar verantwoordelijk waren voor maar liefst 90% van het totale verlies in de wereldwijde bancaire sector. Middenmanagers en operationele werknemers krijgen in verhouding veel minder vaak te maken met een salarisbevriezing.

Mercer - Salarisbevriezing 2013 Financials

Lange-termijnbonus
Uit de studie van het HR adviesbureau komt ook naar voren dat jaarbonussen steeds meer worden omgeturnd tot lange-termijnbonussen. De bonus wordt dan pas uitgekeerd als het bedrijf, het team of de individu ook op langere termijn goed presteert. Daarnaast zijn met name banken strenger op het uitkeren van een bonus – zogenaamde malus en clawback-regelingen winnen sterk aan populariteit. Dit is geen volledig nieuwe trend, uit eerder onderzoek van Mercer bleek ook al dat bonus malus systemen populairder worden bij banken.