Spanje vertraagt planning Big4 audits van bankensector

06 juli 2012 Banken.nl 1 min. leestijd

De Spaanse overheid heeft de deadline van de onafhankelijke audits van haar noodlijdende bankensector uitgesteld. De audits worden uitgevoerd door de “Big Four” accounting- en adviesbureaus PwC, Deloitte, KPMG en Ernst & Young. De oorspronkelijke deadline van eind juli is verschoven naar medio september.

Het besluit van Spanje om de planning te wijzigen is genomen in overeenstemming met het IMF, de Europese Centrale Bank en de adviesbureaus.

Belangrijkste reden voor de vertraging is het feit dat de adviesbureaus meer tijd nodig hebben om hun boekenonderzoek af te ronden. Daarnaast kampen veel Spaanse banken en instellingen met een grote onderbezetting in de zomer maanden. Ook de politiek komt amper bijeen in de zomer maanden, waardoor progressie en besluitvorming onvoldoende verzekerd kon worden.

2de fase
De inhuur van de Big Four-kantoren is onderdeel van verschillende inspanningen van de Spaanse overheid en centrale bank om het vertrouwen in de noodlijdende bankensector te stimuleren. Medio juni werd de eerste fase, uitgevoerd door strategie-adviesbureaus Oliver Wyman en Roland Berger, afgerond. Zij concludeerde dat de Spaanse financiële instellingen tussen de €60 en €70 miljard nodig hebben – veel meer dan de berekeningen van het IMF (~€40 miljard).