Eerlijke Bankwijzer: NIBC scherpt MVO-beleid aan

31 mei 2012 Banken.nl 1 min. leestijd

Uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat investeringsbank NIBC en vijf andere Nederlandse banken hun beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hebben aangescherpt. Sinds de Eerlijke Bankwijzer drie jaar geleden begon met onderzoek naar het MVO-beleid van banken is de Nederlandse bankensector beter gaan presteren op dit gebied.

MVO-beleid NIBC

NIBC wordt gezien als een bank die flinke stappen heeft gezet. In het rapport staat dat NIBC zich aanzienlijk verantwoordelijker is gaan gedragen in zaken als mensenrechten, arbeidsrechten en bonusbeleid. Daarnaast heeft NIBC voor de eerste keer een jaarverslag opgesteld volgens internationale transparantierichtlijnen.

"Meetbare aanscherping van MVO-beleid door zes Nederlandse banken is een compliment waard", aldus Peter Ras, projectleider Eerlijke Bankwijzer.

Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief om maatschappelijk verantwoord ondernemen bij  banken te bevorderen. Door het beleid èn de financieringspraktijk van de banken te vergelijken moet de Eerlijke Bankwijzer concurrentie op MVO stimuleren. Klanten van banken kunnen op de website www.eerlijkebankwijzer.nl het beleid van hun bank vergelijken met andere banken. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV Mondiaal, Dierenbescherming en IKV Pax Christi.