Spanje huurt Big4 in voor onafhankelijke audit banken

07 juni 2012 Banken.nl 1 min. leestijd

Spanje heeft de “Big Four” accounting- en adviesbureaus PwC, Deloitte, KPMG en Ernst & Young uitgekozen om onafhankelijke, gedetailleerde audits van zijn noodlijdende bankensector uit te voeren. De vier grootste professionele dienstenfirma’s ter wereld zullen zich richten op de prestaties van Spanje’s second-tier banken en regionale kredietverstrekkers.

Volgens Spaanse kranten krijgen de financiële markten met deze audits een expert view van de situatie in de Spaanse bankensector, en kunnen ze hiermee nieuwe doelen stellen. Dat heeft een Spaanse woordvoerder bekendgemaakt aan Reuters.

De audits worden naar verwachting begin juli afgerond, het eindrapport eind juli gepresenteerd.

Complementair onderzoek
De inhuur van de Big Four-kantoren is onderdeel van verschillende inspanningen van de Spaanse overheid en centrale bank om het vertrouwen in de noodlijdende bankensector te stimuleren. De beoordeling is complementair aan de stresstests die Oliver Wyman en Roland Berger op dit moment uitvoeren. Onlangs werd bekend dat de Spaanse regering Roland Berger en Oliver Wyman heeft ingehuurd om de noodlijdende bankensector op strategisch niveau in kaart te brengen. De twee strategieadviesbureaus controleren en stresstesten de balansen van de banken om zicht te krijgen op hun kapitaalbuffers. Oliver Wyman en Roland Berger presenteren hun resultaten op donderdag 21 juni.