Spotcap geeft tips voor financieel management MKB

09 juli 2015 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel

Goed financieel management kan voor bedrijven het verschil betekenen tussen succesvol ondernemen en in financiële problemen komen. Online kredietverlener Spotcap* verzamelde zes tips om bedrijfsfinanciën naar een hoger niveau te tillen. Een overzicht.

1. Boosten met overheidspremies
Veel landen bieden bepaalde voordelen voor start-ups om zo ondernemingen aan te trekken en te laten groeien. Deze voordelen variëren per land. Ierland heeft bijvoorbeeld veel Europese bedrijven aan zich weten te binden met subsidies, een lage vennootschapsbelasting van 12,5%, startkapitaal en andere belastingvoordelen. In Nederland ondersteunt het ministerie van Economische Zaken start-ups. Vorig jaar trok het ministerie €75 miljoen uit voor financiering in de opstartfase.

2. Investeer strategisch en geef verstandig uit
Het financiële werk houdt nog lang niet op als een bedrijf financiering gevonden heeft. Volgens Spotcap is het erg belangrijk om zo kostenefficiënt mogelijk te ondernemen en het ondernemingsvermogen strategisch in te zetten. Twee Silicon Valley prominenten Bill Gurley en Marc Andreessen deelden bijvoorbeeld recentelijk nog hun kritiek op de manier waarop de IT-industrie met zijn geld omgaat. Volgens hen en Spotcap doen ondernemers er verstandig aan om het hoogste rendement uit hun financiering te halen met behulp van een goed begrotings- en budgetteringsplan.

Financieel management MKB

3. Benut verschillende financieringsmogelijkheden
Volgens Spotcap krijgen vrijwel alle ondernemers op een zeker punt in hun bestaan te maken met financiële tegenslag en hebben zij veel moeite om hun bedrijf te laten groeien. Onderzoek toont herhaaldelijk aan dat toegang tot financiering een belangrijk knelpunt is voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Door de komst van online kredietplatforms en financiële technologie, is het aanvraagproces van kredieten anno 2015 fundamenteel veranderd.

FinTech kredietplatforms, crowdfunding, microkrediet en particuliere investeerders maken het ondernemerschap in de startfase een stuk eenvoudiger. Spotcap zelf is een voorbeeld van een nieuwe online kredietverlener, die technologie gebruikt om ondernemingen makkelijker aan kapitaal te laten komen.

4. Gebruik apps voor financieel management
Volgens de online kredietverlener zijn apps als Expensify, Chargify en Indinero eenvoudige en handige tools waarmee bedrijven hun financiën overzichtelijk kunnen houden. Zo is het met deze apps mogelijk om bijvoorbeeld een foto van een factuur om te zetten in een keurig opgemaakte spreadsheet, of om de financiële situatie ‘realtime’ bij te houden.

Ook zijn er apps om begrotingsadvies te ontvangen, door de koppeling van informatie van de bank- en creditcard-rekening van een bedrijf. Spotcap: “Dit betekent jammer genoeg niet dat deze apps het makkelijker maken om geld te besparen, maar ze geven je wel een compleet overzicht van je financiën.”

Financiele apps

5. Spreid risico’s en herstructureer schulden
Schulden en de last die daarmee gepaard gaat, zorgen er in de Verenigde Staten voor dat iedere maand bijna 40.000 ondernemingen failliet gaan. Volgens Spotcap doen startups die zich in financieel zwaar weer bevinden, er goed aan om met hun schuldeisers te onderhandelen over gunstigere voorwaarden en een plan op te zetten om uit de schuldenval te komen. Door alternatieve financieringsbronnen met elkaar te mixen kunnen ondernemingen de afhankelijkheid van één schuldeiser beperken.

6. Uitgaven scherp in de gaten houden
Volgens Spotcap hebben kleine ondernemers vaak slecht zicht op de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse inkomsten en uitgaven en de financiële trends binnen hun bedrijf. Een solide kostenberekening is daarom cruciaal om de financiële situatie van ondernemingen te doorgronden.

Daarnaast is een goed inzicht in de kosten van de onderneming de basis om een helder beeld te krijgen over actuele kasposities. Spotcap raadt bedrijven aan om de kaspositie goed in de gaten te houden, en als ze daar zelf weinig tijd voor hebben om dit over te laten aan een boekhouder of accountant.

* Spotcap verstrekt online ondernemingskredieten aan MKB-ondernemingen en ZZP’ers. Spotcap onderscheidt zich door zijn snelheid – de online speler kan naar eigen zeggen in één werkdag een lening verstrekken. Het FinTech-bedrijf startte in Spanje en is sinds maart 2015 ook actief in Nederland onder leiding van Managing Director Niels Turfboer.