Handelsbanken introduceert Vastgoedbeleggers Monitor

18 juni 2024 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Om het sentiment onder particuliere vastgoedbeleggers te meten heeft Handelsbanken de Vastgoedbeleggers Monitor gelanceerd. De eerste resultaten tonen een positief sentiment, ondanks zorgen over het overheidsbeleid.

De wereld van particuliere vastgoedbeleggers staat de laatste jaren flink in de schijnwerpers. Als gevolg van de stijgende huizenprijzen en de groeiende vraag naar huurwoningen zetten veel particuliere beleggers de stap naar de vastgoedmarkt.

Hun rol is cruciaal voor het aanbod van huurwoningen, vooral in stedelijke gebieden waar de woningnood hoog is. Toch wordt de sector geconfronteerd met toenemende uitdagingen door veranderende regelgeving en economisch onzekere tijden.

Handelsbanken introduceert Vastgoedbeleggers Monitor

In Nederland hebben maatregelen zoals de aanpassingen in box 3 en de Wet betaalbare huur een zichtbare impact op de vastgoedmarkt. Beleggers moeten zich aanpassen aan strengere regels en hogere belastingen, waardoor ze er vaak voor kiezen om hun investeringsstrategieën opnieuw te overwegen. Ook zorgen stijgende rentes voor hogere financieringskosten, wat vastgoedbeleggingen minder rendabel maakt.

Huidige situatie

Met een indexscore van 51 op een schaal van -200 tot 200 geven de beleggers aan vertrouwen te hebben in de verwachte rendementen van hun vastgoed. Toch blijkt uit het onderzoek van Handelsbanken Nederland dat 29% van de particuliere woningverhuurders overweegt binnen twaalf maanden tenminste één pand te verkopen.

Dit besluit wordt niet alleen beïnvloed door de gestegen rente, maar vooral door nieuwe wet- en regelgeving en de onzekerheid over toekomstige overheidsbesluiten.

“De resultaten laten zien dat beleggers overwegend positief blijven over hun vastgoedbeleggingen”, zegt regiodirecteur Wery Hegge van Handelsbanken Nederland. “Echter, de impact van overheidsmaatregelen is duidelijk merkbaar, zowel bij aankoop- als verkoopbeslissingen.”

Onzekerheid

Uit het onderzoek blijkt dat 40% van de respondenten de wet- en regelgeving omtrent belastingmaatregelen in box 3 als een belangrijke reden voor verkoop beschouwt. Daarnaast geeft 22% aan dat onzekerheid over het overheidsbeleid hun verkoopbeslissing beïnvloedt. De aanpassing van het puntenstelsel, die onderdeel is van de Wet betaalbare huur, is voor 14% van de beleggers een significante factor.

Ook bij koopbeslissingen speelt de overheid een grote rol. Belastingmaatregelen in box 3 worden door 44% van de verhuurders als belangrijkste factor genoemd, gevolgd door onzekerheid rond overheidsbesluiten (23%), overdrachtsbelasting (18%) en de Wet betaalbare huur (15%). Financiering is vooral voor verhuurders met koopplannen binnen twaalf maanden belangrijk (20%).

Verkoopgolf?

Het onderzoek toont aan dat particuliere vastgoedbeleggers vaker een verkoop dan een aankoop overwegen. Zo geeft 25% aan binnen twaalf maanden een pand te willen verkopen, terwijl slechts 11% een aankoop in die periode overweegt. Dit patroon is sterker bij beleggers in reguliere woningen (29% wil verkopen; 10% wil kopen).

Verhuurders met een negatief sentiment over de markt zijn geneigd te verkopen (47%), terwijl een positief sentiment niet leidt tot een aanzienlijke toename in aankoopplannen (14%). Verhuurders met drie of meer panden zijn actiever in de markt - daarbij wil 37% verkopen en 17% kopen.